Składniki
- 1 kg jabłek
- 500 g śmietany gęstej
- 1 jajko
- 2.5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Opis dania
Racuchy są to placuszki przygotowywane na słodko, z dodatkiem owoców -najczęściej jabłka, rabarbaru i śliwek. Bazą racuszków jest mąka, mleko świeże lub zsiadłe, jaja i drożdże. Najbardziej popularnymi są właśnie racuchy drożdżowe, słynące z puszystości. Ja jednak przygotowuję racuszki na „skróty”, do których przygotowania wykorzystuję gęstą śmietanę i nie używam drożdży. Tego typu racuchy z jabłkami są naprawdę godne polecenia i warto ich spróbować. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Opłukać i pokroić w większą kostkę (około 1x1) lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śmietanę przełożyć do miski, wybić jajko i wymieszać. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, by uzyskać gładką konsystencję, bez grudek. Do ciasta dorzucić jabłka, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując racuchy pożądanej wielkości. Smażyć do czasu uzyskania złocistego koloru. |
2 Gotowe | Racuszki świetnie smakują z dżemem lub sosem na bazie śmietany. Przygotowanie sosu śmietanowego: Do miseczki przełożyć 180 g śmietany 18%, dodać 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Połączyć za pomocą widelca, by śmietana nie zrobiła się zbyt rzadka. |
Komentarze Ukryj komentarze
Super przepis! Chętnie wykorzystam! W prawdzie „działać” w kuchni dopiero się uczę, ale warto próbować. Wyglądają wspaniale!
Może teraz żona mi zrobi racuchy na obiad 😉