Racuchy z jabłkami
na śmietanie

Racuchy z jabłkami na śmietanie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg jabłek
500 g śmietany gęstej
1 jajko
2.5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Racuchy są to placuszki przygotowywane na słodko, z dodatkiem owoców -najczęściej jabłka, rabarbaru i śliwek. Bazą racuszków jest mąka, mleko świeże lub zsiadłe, jaja i drożdże. Najbardziej popularnymi są właśnie racuchy drożdżowe, słynące z puszystości. Ja jednak przygotowuję racuszki na „skróty”, do których przygotowania wykorzystuję gęstą śmietanę i nie używam drożdży. Tego typu racuchy z jabłkami są naprawdę godne polecenia i warto ich spróbować. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Opłukać i pokroić w większą kostkę (około 1x1) lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śmietanę przełożyć do miski, wybić jajko i wymieszać.

Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, by uzyskać gładką konsystencję, bez grudek. Do ciasta dorzucić jabłka, wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując racuchy pożądanej wielkości. Smażyć do czasu uzyskania złocistego koloru.

2
Gotowe

Racuszki świetnie smakują z dżemem lub sosem na bazie śmietany.

Przygotowanie sosu śmietanowego: Do miseczki przełożyć 180 g śmietany 18%, dodać 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Połączyć za pomocą widelca, by śmietana nie zrobiła się zbyt rzadka.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na parówki w cieście
poprzedni
Parówki w cieście
Placki z cukinii
następny
Placki z cukinii
Przepis na parówki w cieście
poprzedni
Parówki w cieście
Placki z cukinii
następny
Placki z cukinii

Komentarze Ukryj komentarze

Super przepis! Chętnie wykorzystam! W prawdzie „działać” w kuchni dopiero się uczę, ale warto próbować. Wyglądają wspaniale!

Skomentuj