Składniki
Składniki na 800 g mięsa:
- 800 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 2 serki topione (śmietankowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułkanamoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany
Opis dania
Najbardziej popularne są chyba pulpety w sosie pomidorowym i koperkowym, jednak czasami warto przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na pulpety w sosie serowo-pieczarkowym. Jest to świetna opcja na wykorzystanie mięsa mielonego i pieczarek, co w połączeniu z serkiem topionym tworzy niepowtarzalny smak. Musicie koniecznie spróbować! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie pulpetów:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać zeszkloną cebulę i wymieszać. Mięso dobrze połączyć z resztą składników, uformować kulki i obtoczyć w mące. Usmażyć na pożądany kolor z każdej ze stron. |
2 Gotowe | Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry. Łyżkę masła roztopić na wysokiej patelni (najlepiej z przykrywką), wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody. Pieczarki zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania. Dodać serki śmietankowe, dobrze wymieszać. Do sosu wrzucić usmażone mięso i dusić pod przykryciem przez około 20 minut. |
3 Gotowe | Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do bulionu, dobrze rozprowadzić i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, mielonym imbirem, solą i pieprzem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Sos jest nieziemsko smaczny!!! Zamiast pulpetów dodałam smażony filet z piersi kurczaka z cebulką.
Niebo w gębie!!!
Bardzo się cieszę! 🙂
Z kurczakiem jeszcze nie próbowałam, ale brzmi bardzo zachęcająco 🙂
Przepis przetestowany! Nie dość że wygląda pięknie, to jeszcze smakuje nieziemsko! Mąż był zachwycony. Uwielbia pieczarki, a taki sos serowo-pieczarkowy jadł pierwszy raz. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. 🙂