Pulpety w sosie
serowo-pieczarkowym

Pulpety w sosie serowo-pieczarkowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 800 g mięsa:
800 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
2 serki topione (śmietankowe)
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki
3 łyżki gęstej śmietany

Składniki

  • Składniki na 800 g mięsa:

Opis dania

Udostępnij

Najbardziej popularne są chyba pulpety w sosie pomidorowym i koperkowym, jednak czasami warto przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na pulpety w sosie serowo-pieczarkowym. Jest to świetna opcja na wykorzystanie mięsa mielonego i pieczarek, co w połączeniu z serkiem topionym tworzy niepowtarzalny smak. Musicie koniecznie spróbować! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie pulpetów:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać zeszkloną cebulę i wymieszać. Mięso dobrze połączyć z resztą składników, uformować kulki i obtoczyć w mące. Usmażyć na pożądany kolor z każdej ze stron.

2
Gotowe

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry. Łyżkę masła roztopić na wysokiej patelni (najlepiej z przykrywką), wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody. Pieczarki zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania. Dodać serki śmietankowe, dobrze wymieszać. Do sosu wrzucić usmażone mięso i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

3
Gotowe

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do bulionu, dobrze rozprowadzić i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, mielonym imbirem, solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub ryżem według uznania.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla - kuchenny recykling
poprzedni
Sos pomidorowy z kiełbasą z grilla
Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie
następny
Racuchy z jabłkami na śmietanie
Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla - kuchenny recykling
poprzedni
Sos pomidorowy z kiełbasą z grilla
Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie
następny
Racuchy z jabłkami na śmietanie

Komentarze Ukryj komentarze

Przepis przetestowany! Nie dość że wygląda pięknie, to jeszcze smakuje nieziemsko! Mąż był zachwycony. Uwielbia pieczarki, a taki sos serowo-pieczarkowy jadł pierwszy raz. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. 🙂

Skomentuj