Naleśniki z kurczakiem
pieczarkami i serem

Naleśniki nadziewane

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 podwójna pierś z kurczaka
0.5 kg pieczarek
1 kostka sera żółtego 350g gouda lub edamski
1 mała cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej opcjonalnie
Do ciasta:
1.5 szklanki mleka
1.5 szklanki wody
1 jajko
2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Do ciasta:

Opis dania

Udostępnij

Historia naleśników sięga już czasów starożytności. Jest o chyba najbardziej znane danie mączne, przygotowywane na patelni. Naleśniki mogą być podawane w wersji na słodko, jak i na słono. Najczęściej spotyka się naleśniki nadziewane owocami, dżemami, czekoladą i posypane cukrem pudrem. Pośród przepisów możemy natknąć się także na naleśniki nadziewane parówkami, serem, pieczarkami i warzywami. W tym wpisie przedstawię Wam autorski przepis na naleśniki nadziewane żółtym serem, pieczarkami i kurczakiem. Jeśli lubicie, do poniżej przedstawionych naleśników nadziewanych możecie dodać odsączoną kukurydzę z puszki. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta naleśnikowego:

Do miski przelać wodę i mleko, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Do całości dodać łyżeczkę soli, przesianą przez sito mąkę i oliwę. Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oliwy. Naleśniki powinny być niezbyt grube i plastyczne (nie przypiekać).

2
Gotowe

Przygotowanie farszu:

Mięso z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę oliwy i przyprawy według uznania. U mnie sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka i papryka wędzona mielona.

3
Gotowe

Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć do czasu odparowania całej wody, która udzieliła się z grzybów. Cebulę drobno posiekać i pod koniec smażenia dodać do pieczarek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

4
Gotowe

Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso, opcjonalnie kukurydzę i jeszcze raz ser. Składamy na pół, by wyglądem naleśniki przypominały taco. Przygotowane w ten sposób naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by ciasto uzyskało złocisty kolor, a ser się ładnie roztopił.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa pomidorowa - pomidorówka
poprzedni
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą
Ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany
następny
Ryż z jabłkami i cynamonem

Skomentuj