Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0.5 kg pieczarek
- 1 kostka sera żółtego350g gouda lub edamski
- 1 mała cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowejopcjonalnie
Do ciasta:
- 1.5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Historia naleśników sięga już czasów starożytności. Jest o chyba najbardziej znane danie mączne, przygotowywane na patelni. Naleśniki mogą być podawane w wersji na słodko, jak i na słono. Najczęściej spotyka się naleśniki nadziewane owocami, dżemami, czekoladą i posypane cukrem pudrem. Pośród przepisów możemy natknąć się także na naleśniki nadziewane parówkami, serem, pieczarkami i warzywami. W tym wpisie przedstawię Wam autorski przepis na naleśniki nadziewane żółtym serem, pieczarkami i kurczakiem. Jeśli lubicie, do poniżej przedstawionych naleśników nadziewanych możecie dodać odsączoną kukurydzę z puszki. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta naleśnikowego:Do miski przelać wodę i mleko, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Do całości dodać łyżeczkę soli, przesianą przez sito mąkę i oliwę. Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oliwy. Naleśniki powinny być niezbyt grube i plastyczne (nie przypiekać). |
2 Gotowe | Przygotowanie farszu:Mięso z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę oliwy i przyprawy według uznania. U mnie sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka i papryka wędzona mielona. |
3 Gotowe | Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć do czasu odparowania całej wody, która udzieliła się z grzybów. Cebulę drobno posiekać i pod koniec smażenia dodać do pieczarek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. |
4 Gotowe | Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso, opcjonalnie kukurydzę i jeszcze raz ser. Składamy na pół, by wyglądem naleśniki przypominały taco. Przygotowane w ten sposób naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by ciasto uzyskało złocisty kolor, a ser się ładnie roztopił. |
Komentarze Ukryj komentarze
Robiłam… Polecam jak najbardziej
😊
Jadłam takie naleśniki, smakują wyśmienicie.