Zupa kalafiorowa
krem

Zupa kalafiorowa krem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 litry bulionu mięsno-warzywnego
1 kalafior
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
1/2 pora dolna część, bez liści
1/2 szklanki śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki
goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Sezon na nowalijki w pełni otwarty, dlatego zachęcam Was do przygotowania pysznej zupy kalafiorowej krem. Zupa jest bardzo delikatna w smaku i gwarantuję, że przypadnie do gustu nie tylko domownikom, ale także gościom. Ja zwykle podaję kremową kalafiorową z wędzonym łososiem, który nieźle podkręca smak lub z czosnkowymi grzankami, których niezwykle wyrazisty aromat idealnie łączy się z delikatnością zupy. Kalafiorowa jest dość tania i łatwa w przygotowaniu, a smak jest naprawdę niepowtarzalny. Warto spróbować!

Przygotowanie

1
Gotowe

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 3-4 całe goździki i 4-5 kulek ziela angielskiego.

2
Gotowe

Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
Zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na sam koniec dodać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę.

3
Gotowe

Jak już wcześniej wspominałam, zupę podaję z grzankami lub wędzonym łososiem. Tym razem przygotowałam grzanki z masłem czosnkowym i posypałam drobno posiekaną świeżą natką pietruszki.

Kawałek masła przełożyć do miseczki i dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy. Pieczywo (bułkę, bagietkę, chleb, itp.) pokroić na kromki, posmarować masełkiem i zrumienić na patelni.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa grzybowa krem
poprzedni
Zupa grzybowa krem
Zupa cebulowa krem przepis
następny
Zupa cebulowa krem
Zupa grzybowa krem
poprzedni
Zupa grzybowa krem
Zupa cebulowa krem przepis
następny
Zupa cebulowa krem

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj