Grillowana cukinia

Grillowana cukinia

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 cukinia
3 łyżki oliwy w zależności od wielkości cukinii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn, ziarenka smaku lub vegeta

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Jak wiemy, grillować możemy praktycznie wszystko. Ciągle szukamy nowych smaków, chcemy przełamywać rutynę. Doskonałym pomysłem na urozmaicenie grillowania są warzywa. Na grillu możemy położyć paprykę, bakłażany, kukurydzę, cukinię… I w tym właśnie wpisie przedstawię Wam przepis na wyśmienitą cukinię z grilla, która będzie doskonałym dodatkiem do mięs.

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię dokładnie umyć. Pokroić na talarki i usunąć (jeśli to konieczne) gniazda nasienne. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną "miksturą" natrzeć cukinię.
Grillować do miękkości i uzyskania pożądanego koloru.

Zamarynowaną cukinię możemy odstawić do lodówki na całą noc. W takim przypadku cukinia przejdzie aromatem przypraw i będzie miała bardziej wyrazisty smak.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ziemniaki pieczone z tymiankiem
poprzedni
Pieczone ziemniaki z piekarnika
następny
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
Ziemniaki pieczone z tymiankiem
poprzedni
Pieczone ziemniaki z piekarnika
następny
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu

Skomentuj