Składniki
- 1 duża cukinia
- 2 średnie cebule
- 200 g koncentratu pomidorowego1 średni słoiczek
- 1-2 papryczki pepperoniw zależności od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki octu
- 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku
Opis dania
Cukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. 🙂 Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim roku bardzo dużą popularnością cieszył się keczup z cukinii, który postanowiłam przygotować. I wiecie co? Keczup z cukinii jest naprawdę odjazdowym dodatkiem do mięs, podkręca smak sosów pomidorowych i idealnie sprawdza się jako dip i sos do pizzy. Ja swój keczup z cukinii przygotowałam z dodatkiem ostrej papryczki, jednak jeśli nie lubicie pikantnych sosów, możecie z niej po prostu zrezygnować. Keczup z cukinii jest tym „eksperymentem”, którego musicie konieeeeecznie spróbować! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej bezpośrednio do garnka, w którym będziemy robić keczup). Cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, dorzucić do cukinii. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 1-2 godziny. |
2 Gotowe | Z papryczek usunąć nasiona (największa moc ostrości), drobno pokroić i dodać do warzyw. Wymieszać i postawić na średnim ogniu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż woda odparuje, a cukinia zmięknie. Po ugotowaniu dodać koncentrat pomidorowy i ocet, dokładnie wymieszać. Całość odstawić do przestudzenia. |
3 Gotowe | Usunąć liście laurowe i kuleczki ziela angielskiego. Dodać mieloną paprykę, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem zblendować na gładką masę, postawić z powrotem na ogniu i jeszcze raz zagotować. Gorący keczup poporcjować do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać i stawiać słoiczki na zakrętkach - "do góry nogami". ;) Zakrętki powinny chwycić pod wpływem gorącego ketchupu, jeśli jednak nie jesteśmy pewni, ketchup możemy pasteryzować. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zrobiłam keczup z cukinii według tego przepisu – pyszny wyszedł 🙂
Cieszę się, że smakuje. 😉
Koleżanka wspominała mi o tym, ze robi taki ketchup, ale na początku nie mogłam się przekonać. W końcu wypróbowałam ten przepis i jestem zachwycona! Jest pyszny!
Bardzo chętnie spróbowałabym takiego ketchupu 😉 Próbuję sobie wyobrazić jego smak.
nigdy jeszcze nie robiłam ketchupu z cukinii, czas chyba wziąć się i w końcu upichcić 😀