Keczup z cukinii
i papryki

Keczup z cukinii i papryki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 duża cukinia
2 średnie cebule
200 g koncentratu pomidorowego 1 średni słoiczek
1-2 papryczki pepperoni w zależności od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
2 łyżki octu
4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Cukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. 🙂 Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim roku bardzo dużą popularnością cieszył się keczup z cukinii, który postanowiłam przygotować. I wiecie co? Keczup z cukinii jest naprawdę odjazdowym dodatkiem do mięs, podkręca smak sosów pomidorowych i idealnie sprawdza się jako dip i sos do pizzy. Ja swój keczup z cukinii przygotowałam z dodatkiem ostrej papryczki, jednak jeśli nie lubicie pikantnych sosów, możecie z niej po prostu zrezygnować. Keczup z cukinii jest tym „eksperymentem”, którego musicie konieeeeecznie spróbować! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej bezpośrednio do garnka, w którym będziemy robić keczup). Cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, dorzucić do cukinii. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 1-2 godziny.

2
Gotowe

Z papryczek usunąć nasiona (największa moc ostrości), drobno pokroić i dodać do warzyw. Wymieszać i postawić na średnim ogniu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż woda odparuje, a cukinia zmięknie. Po ugotowaniu dodać koncentrat pomidorowy i ocet, dokładnie wymieszać. Całość odstawić do przestudzenia.

3
Gotowe

Usunąć liście laurowe i kuleczki ziela angielskiego. Dodać mieloną paprykę, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem zblendować na gładką masę, postawić z powrotem na ogniu i jeszcze raz zagotować. Gorący keczup poporcjować do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać i stawiać słoiczki na zakrętkach - "do góry nogami". ;)

Zakrętki powinny chwycić pod wpływem gorącego ketchupu, jeśli jednak nie jesteśmy pewni, ketchup możemy pasteryzować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Dżem z cukinii
następny
Dżem z cukinii
Dżem z cukinii
następny
Dżem z cukinii

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj