Keczup z cukinii
i papryki

Keczup z cukinii i papryki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 duża cukinia
2 średnie cebule
200 g koncentratu pomidorowego 1 średni słoiczek
1-2 papryczki pepperoni w zależności od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
2 łyżki octu
4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Cukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. 🙂 Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim roku bardzo dużą popularnością cieszył się keczup z cukinii, który postanowiłam przygotować. I wiecie co? Keczup z cukinii jest naprawdę odjazdowym dodatkiem do mięs, podkręca smak sosów pomidorowych i idealnie sprawdza się jako dip i sos do pizzy. Ja swój keczup z cukinii przygotowałam z dodatkiem ostrej papryczki, jednak jeśli nie lubicie pikantnych sosów, możecie z niej po prostu zrezygnować. Keczup z cukinii jest tym „eksperymentem”, którego musicie konieeeeecznie spróbować! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej bezpośrednio do garnka, w którym będziemy robić keczup). Cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, dorzucić do cukinii. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 1-2 godziny.

2
Gotowe

Z papryczek usunąć nasiona (największa moc ostrości), drobno pokroić i dodać do warzyw. Wymieszać i postawić na średnim ogniu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż woda odparuje, a cukinia zmięknie. Po ugotowaniu dodać koncentrat pomidorowy i ocet, dokładnie wymieszać. Całość odstawić do przestudzenia.

3
Gotowe

Usunąć liście laurowe i kuleczki ziela angielskiego. Dodać mieloną paprykę, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem zblendować na gładką masę, postawić z powrotem na ogniu i jeszcze raz zagotować. Gorący keczup poporcjować do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać i stawiać słoiczki na zakrętkach - "do góry nogami". ;)

Zakrętki powinny chwycić pod wpływem gorącego ketchupu, jeśli jednak nie jesteśmy pewni, ketchup możemy pasteryzować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Grillowana cukinia
poprzedni
Grillowana cukinia
Pizza domowa przepis na ciasto
następny
Domowa pizza (pizzerki)
Grillowana cukinia
poprzedni
Grillowana cukinia
Pizza domowa przepis na ciasto
następny
Domowa pizza (pizzerki)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj