Makaron ze szpinakiem
i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie
500 g makaronu
0.5 szklanki wody
3 ząbki czosnku
1/3 kostki masła
około 200-300 g parmezanu (startego) może być także inny ser, np. gouda

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Szpinak jest to warzywo, które jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Co prawda, to prawda. Szpinak ma dość charakterystyczny smak, który dla niektórych może być nie do przyjęcia. Jednak jest to bardzo zdrowe warzywo, bogate w żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Posiada też bardzo dobrze wszystkim znaną witaminę C, beta-karoten i luteinę. Badania wykazały, że szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Tak więc warto poeksperymentować i wprowadzić szpinak do diety, gdyż możemy tylko zyskać. Samo zdrowie!

Przygotowanie

1
Gotowe

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Szpinak przełożyć na wysoką patelnię, dodać wodę i smażyć do czasu jej odparowania. Po tym czasie dodać masło i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego szpinaku dodać przecedzony wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i całość podgrzać.

Na koniec posypać serem i gotowe!

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasteczka kruche z czekoladą
poprzedni
Ciastka kruche
Szare kluski poznańskie z kapustą i z boczkiem
następny
Szare kluski poznańskie
Ciasteczka kruche z czekoladą
poprzedni
Ciastka kruche
Szare kluski poznańskie z kapustą i z boczkiem
następny
Szare kluski poznańskie

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj