Składniki
- 500 g mrożonego szpinaku1 opakowanie
- 500 g makaronu
- 0.5 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- około 200-300 g parmezanu (startego)może być także inny ser, np. gouda
Opis dania
Szpinak jest to warzywo, które jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Co prawda, to prawda. Szpinak ma dość charakterystyczny smak, który dla niektórych może być nie do przyjęcia. Jednak jest to bardzo zdrowe warzywo, bogate w żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Posiada też bardzo dobrze wszystkim znaną witaminę C, beta-karoten i luteinę. Badania wykazały, że szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Tak więc warto poeksperymentować i wprowadzić szpinak do diety, gdyż możemy tylko zyskać. Samo zdrowie!
Przygotowanie
1 Gotowe | Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na koniec posypać serem i gotowe! |
Komentarze Ukryj komentarze
makaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań obiadowych, mogła bym jeść go codziennie! serio, wiele ludzi nie lubi szpinaku, a ja chyba się od niego uzależniłam 🙂
Kocham makaron i szpinak, a ich połączenie z pewnością smakuje niesamowicie!