Cebula w kuchni jest niemal niezastąpiona, gdyż naddaje charakteru każdej potrawie. W kuchni używane są różne rodzaje cebul, poczynając od cebuli zwyczajnej, przez cebulę czerwoną, aż po dymkę i szalotkę. Cebula ze względu na swoje właściwości lecznicze, często wykorzystywana jest w leczeniu przeziębień i infekcji, gdzie najlepiej sprawdza się syrop z cebuli. Cebula jest warzywem „wielofunkcyjnym”, gdyż nie tylko nadaje smaku potrawom, ale również może stanowić ich bazę. Do najbardziej popularnych dań z cebuli możemy zaliczyć zupę cebulową (zarówno tradycyjną, zapiekaną, jak i krem cebulowy) i tartę cebulową. Oprócz tego w kuchni bardzo często wykorzystuje się konfiturę z czerwonej cebuli, np. jako dodatek do hamburgerów, cebulę prażoną lub cebulę karmelizowaną. W tej kategorii znajdziesz proste i pyszne przepisy na dania z cebuli i potrawy z jej dodatkiem, które z pewnością urzekną Twoje podniebienie.
Pyry z gzikiem czyli twaróg po poznańsku z ziemniakami
Hejka! Z racji, że pochodzimy z różnych regionów, dzisiaj chciałabym przedstawić Wam danie, z którego słynie Wielkopolska. Pyry z gzikiem, czyli po prostu ziemniaki gotowane (najczęściej w mundurkach) z twarogiem...
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
W ostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w...
Śledzie pod pierzynką (sałatka śledziowa z ziemniakami)
Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem....
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Choć tegoroczna jesień dosłownie wysypała grzybami, ja niestety nie miałam okazji wybrać się do lasu. Ale… nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło- grzyby dostałam, część ususzyłam,...
Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, którą...
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem
Fasolka po bretońsku jest zdecydowanie jednym z tych dań, bez których kuchnia polska nie tyle by nie istniała, co nie byłaby taka sama. Przepisów na to danie jednogarnkowe jest całe...
Gazpacho czyli chłodnik pomidorowy
Gazpacho jest to popularna zupa z pomidorów wywodząca się z Hiszpanii. W przeciwieństwie do naszej „królowej pomidorowej”, gazpacho nie wymaga gotowania, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako danie obiadowe na...
Spaghetti bolognese (spaghetti po bolońsku)
W Polsce przyjęło się, że spaghetti bolognese składa się jedynie z sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Oryginalny przepis na spaghetti bolognese jednak, zawiera w sobie nie tylko mięso (głównie wołowina/wieprzowina)...
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest...
Zupa szparagowa (krem z zielonych szparagów)
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest zupa szparagowa. Zupę szparagową...