Barszcz biały wielkanocny na zakwasie
Barszcz biały tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, z dodatkiem białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Barszcz w...
Paszteciki z pieczarkami i serem
Paszteciki z pieczarkami i serem doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska lub jako dodatek do wigilijnego barszczu. Paszteciki z pieczarkami drożdżowe królują na moim stole nie tylko podczas świąt i...
Papryka faszerowana kaszą i kurczakiem
W tym wpisie znajdziecie przepis na papryki faszerowane kaszą i kurczakiem. Przepis jest bardzo prosty i mimo, że trochę pracochłonny, jest wart włożonej w niego pracy. Papryka faszerowana jest doskonałym...
Zapiekanka z kurczakiem i beszamelem pod kruszonką z bułki tartej
Przepis na ciekawą zapiekankę z kurczakiem, sosem beszamelowym i makaronem, pod kruszonką z bułki tartej. Ciekawe połączenie smaków i niezwykle chrupiąca kruszonka, są bardzo ciekawym pomysłem na obiad. Poznaj prosty...
Leczo z cukinią i kiełbasą
W okresie letnim i na początku jesieni, nasze ogrody i sklepowe kramiki obfitują w cukinię. Nie od dziś wiadomo, że jest to bardzo wartościowe warzywo, przez wielu z nas jeszcze...
Zupa porowa krem z pulpecikami
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet...
Fish cakes czyli placuszki z wędzonej ryby
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na placuszki z wędzonej ryby w migdałowej panierce. Przepis powstał zupełnie przypadkiem, kiedy nie miałam pomysłu na dalsze wykorzystanie wędzonej rybki, która spokojnie spoczywała...
Zupa kurkowa krem
Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam...
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po...
Kotlety mielone z brokułem i serem - pieczone w piekarniku
Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jednak bardzo często zdarza się, że tradycyjne kotlety mielone zaczynają nam się zwyczajnie nudzić. Ten przepis jest doskonałą alternatywą oklepanych mielonych, który...