Paszteciki z pieczarkami
i serem

Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do ciasta drożdżowego:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550)
25 g drożdży świeżych można użyć także drożdży suchych
0.5 szklanki ciepłego mleka
80 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
0.5 łyżeczki soli
Do farszu z pieczarek:
około 200-300 g sera żółtego może być gouda, edamski lub mozarella
0.5 kg pieczarek
2 łyżki masła
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików
tymianek, kminek lub rozmaryn do posypania pasztecików

Składniki

  • Składniki do ciasta drożdżowego:

  • Do farszu z pieczarek:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Paszteciki z pieczarkami i serem doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska lub jako dodatek do wigilijnego barszczu. Paszteciki z pieczarkami drożdżowe królują na moim stole nie tylko podczas świąt i imprezy Sylwestrowej, ale także w ciągu roku. Przygotowanie tego typu przekąski nie jest skomplikowane, a smak drożdżowych pasztecików z pieczarkami jest naprawdę wyśmienity. Paszteciki możemy nadziewać dowolnymi farszami – od samych pieczarek, przez pieczarki z kapustą lub serem, kapustę z grzybami, aż do szpinaku. Jak już wcześniej wspomniałam, paszteciki z pieczarkami i serem będą nie tylko smaczną przekąską na imprezę, ale także świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Poznaj prosty przepis na drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta drożdżowego do pasztecików:

Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka (odjąć od ilości podanej w przepisie - czyli pół z pół szklanki), cukru i 3 łyżek mąki (odjąć od ilości podanej w składnikach) sporządzić rozczyn. Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać mleko i pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 10-15 minut.

2
Gotowe

Mąkę przesiać przez sito, masło rozpuścić. Do przesianej mąki dodać pozostałe mleko (musi być ciepłe), sól, jajko i rozczyn, zamieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Na końcu do ciasta dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wymieszać łyżką, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Tak przygotowaną masę przełożyć na blat oprószony mąką, wyrobić rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe na paszteciki nie powinno lepić się do rąk, powinno być miękkie i elastyczne po wyrobieniu (w razie potrzeby dodać mąki).

3
Gotowe

Ciasto na drożdżowe paszteciki przełożyć do miski delikatnie posypanej mąką, przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować farsz.

4
Gotowe

Przygotowanie farszu do pasztecików:

Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i smażyć do czasu, aż cała woda z grzybów odparuje. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do pieczarek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki odstawić do wystudzenia.

Do przestudzonych grzybów dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą, starty na grubych oczkach ser i roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszać.

5
Gotowe

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na prostokątach układać farsz do pasztecików z pieczarek i sera, zostawiając około 1 cm miejsca od brzegów ciasta. Ciasto zawinąć w rulon, zawijając brzegi do środka. Zwinięty rulon pokroić w plastry o grubości około 1,5-2 cm.

6
Gotowe

Wykrojone paszteciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch każdego posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać wierzch kminkiem, tymiankiem lub rozmarynem według uznania. Paszteciki z pieczarkami i serem odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

7
Gotowe

Paszteciki z pieczarkami i serem piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 15-20 minut do zarumienienia. Paszteciki możemy podać z czerwonym barszczem lub jako samodzielną przekąskę z keczupem lub ulubionym dipem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
poprzedni
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Przepis na piernik staropolski dojrzewający
następny
Piernik staropolski dojrzewający
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
poprzedni
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Przepis na piernik staropolski dojrzewający
następny
Piernik staropolski dojrzewający

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj