Leczo z cukinią
i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
4 laski kiełbasy śląskiej lub innej dobrej
2 średnie cukinie lub 1 duża; (+/- 1kg)
3 papryki mogą być różnokolorowe - ja użyłam 1 żółtej i 2 czerwonych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
1 butelka (700-750 g) passaty pomidorowej
1.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1.5 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
pół pęczka natki pietruszki

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W okresie letnim i na początku jesieni, nasze ogrody i sklepowe kramiki obfitują w cukinię. Nie od dziś wiadomo, że jest to bardzo wartościowe warzywo, przez wielu z nas jeszcze niedoceniane. Sposobów na wykorzystanie cukinii jest naprawdę mnóstwo, gdyż ze względu na jej mało wyrazisty smak, doskonale nadaje się ona do dań obiadowych, jak również deserów. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na danie jednogarnkowe, jakim jest leczo z cukinią i kiełbasą. Leczo z cukinii jest nie tylko bardzo smaczne i sycące, ale także doskonale rozgrzewa w chłodniejsze, jesienne już dni. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Kiełbasę pokroić w grube talarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni (z przykrywką) rozgrzać smalec i wrzucić kiełbasę. Smażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Gdy kiełbasa nabierze złocistego koloru, zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Całość smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.

2
Gotowe

Paprykę dokładnie umyć i sparzyć, poprzekrawać na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dość dużą kostkę, dorzucić do kiełbasy. Podsmażać na wolnym ogniu.

Cukinię, jeśli to konieczne, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w sporą kostkę, wrzucić na patelnię do pozostałych składników. Całość smażyć jeszcze przez około 5 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie całość zalać passatą z pomidorów, dusić pod przykryciem przez około 15 minut. na koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Ja leczo z cukinią podawałam w towarzystwie kaszy pęczak, jednak równie dobrze smakuje z kromką świeżego chleba.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tarta ze szpinaiem i pomidorami
poprzedni
Tarta ze szpinakiem i pomidorami
Zupa gulaszowa z pieczarkami
następny
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Tarta ze szpinaiem i pomidorami
poprzedni
Tarta ze szpinakiem i pomidorami
Zupa gulaszowa z pieczarkami
następny
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Komentarze Ukryj komentarze

Wariacji na temat leczo z cukinii może być sporo 🙂 Można je zrobić z kiełbasą, z kurczakiem, z parówkami albo w ogóle bez mięsa. Jadłam kiedyś nawet takie z makaronem z dodatkiem kabaczka 🙂

Leczo jest o tyle fajne, że można je wpakować do słoików na zimę, dlatego zawsze w sezonie nagotuje więcej na cały rok 😀

I o taki przepis na leczo z cukinią mi chodziło! Wersja z kiełbasą mi się podoba, tym bardziej że wcześniej przygotowywałam tylko leczo warzywne, główne ze względu na dzieci. Czas upichcić coś pysznego 🙂

Mnie uczyła mama, jak zrobić leczo z cukinii, papryki, pieczarek i pomidorów, jednak po tylu latach się tego nie pamięta także przepis jak najbardziej się przyda 🙂

Skomentuj