Tarta ze szpinakiem
i pomidorami

Tarta ze szpinaiem i pomidorami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do ciasta:
2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 kostki masła
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do farszu szpinakowego:
1 duże opakowanie świeżego szpinaku można użyć również mrożonego
2 ząbki czosnku
4-5 sztuk pomidorów suszonych
1 łyżka masła
2 jajka
0.5 szklanki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1-2 pomidory świeże można użyć także pomidorków koktajlowych - ja użyłam pomidorków truskawkowych
ser mozarella lub inny podobny, który ładnie się roztopi

Składniki

  • Składniki do ciasta:

  • Do farszu szpinakowego:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i pomidorami. Tartę przygotowałam na cieście kruchym, wierzch obłożyłam serem mozzarella, a do samego szpinaku dodałam kilka pomidorów suszonych, co jeszcze bardziej podkręciło smak całości. Tarta ze szpinakiem i pomidorami jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta w takiej odsłonie smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta:

Zimne masło przełożyć do miski, dodać jajko, sól, zioła prowansalskie i przesianą przez sitko mąkę. Ciasto zagnieść w miarę szybko, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować farsz szpinakowy.

2
Gotowe

Przygotowanie farszu do tarty:

Szpinak umyć i przełożyć na sito w celu odcieknięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i szpinak, smażyć na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Jeśli używamy suszonych pomidorów, należy je pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki i dodać do smażącego się szpinaku.

Całość zalać śmietanką, zmniejszyć ogień i podgrzewać do czasu, aż śmietanka odrobinę zgęstnieje. Całość odstawić do przestudzenia. W miseczce rozbełtać jajka, wlać do sosu śmietanowego i dokładnie wymieszać.

3
Gotowe

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na wymiar naszej formy do tarty. Ciasto przełożyć do formy, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć np. grochem. Ciasto zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z pieca, zdjąć papier z grochem i wyłożyć farsz szpinakowy.

4
Gotowe

Tysiąc twarzy pomidora

Pomidorki pokroić w plastry, ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Tartę ze szpinakiem posypać serem, na wierzchu ułożyć nasze pomidory.

Całość zapiekać przez 30-35 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5-10 minut możemy przestawić piec na termoobieg, dzięki czemu tarta ładnie przyrumieni się z wierzchu.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pielmieni pierożki
poprzedni
Pielmieni
następny
Leczo z cukinią i kiełbasą

Komentarze Ukryj komentarze

Robię tę tartę już któryś raz z kolei. Jest po prostu przepyszna i skradła swoim smakiem wszystkich członków rodziny. Naprawdę polecam!

Pracuję jako dietetyk i uwielbiam przemycać szpinak we wszelkich potrawach 😉 Uważam, że to świetny i oczywiście bardzo zdrowy produkt!

Skomentuj