Składniki
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 litr bulionu
- 2 średnie papryki czerwone
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1.5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Opis dania
Gulaszowa jest zupą o wielu twarzach, gdyż bez przeszkód można ją urozmaicać o ulubione dodatki. Podstawę zupy stanowi mięso z łopatki wieprzowej, jednak reszta składników w zależności od upodobań może się różnić. Zupa gulaszowa doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami, jak pomidory czy nawet dynia. Ja swoją zupę gulaszową przygotowałam z obfitą ilością papryki, pieczarek i ziemniaków, a całość wzbogaciłam aromatycznymi przyprawami. Poznaj mój przepis na zupę gulaszową, która skutecznie rozgrzeje nawet największych zmarzluchów w chłodne, jesienne dni!
Przygotowanie
1 Gotowe | Mięso pokroić w dość sporą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone wcześniej mięso. Podsmażać na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli. Dodać papryki, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze przez 2 minutki. |
2 Gotowe | Mięso z przyprawami zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut. W tym czasie przygotować resztę składników. Papryki umyć i sparzyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub kostkę. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w średnią kostkę. |
3 Gotowe | Po upływie 50-60 minut, do gotującej się zupy dodać pokrojone składniki i w razie potrzeby dolać do garnka odrobinę wody. Gotować jeszcze przez około 25 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę gulaszową doprawić do smaku, podawać posypaną świeżą natką pietruszki. |