Zupa gulaszowa
z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g mięsa z łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
1 litr bulionu
2 średnie papryki czerwone
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
1 mały ząbek czosnku
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
1.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1.5 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do posypania
1-2 łyżki oleju do smażenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Gulaszowa jest zupą o wielu twarzach, gdyż bez przeszkód można ją urozmaicać o ulubione dodatki. Podstawę zupy stanowi mięso z łopatki wieprzowej, jednak reszta składników w zależności od upodobań może się różnić. Zupa gulaszowa doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami, jak pomidory czy nawet dynia. Ja swoją zupę gulaszową przygotowałam z obfitą ilością papryki, pieczarek i ziemniaków, a całość wzbogaciłam aromatycznymi przyprawami. Poznaj mój przepis na zupę gulaszową, która skutecznie rozgrzeje nawet największych zmarzluchów w chłodne, jesienne dni!

Przygotowanie

1
Gotowe

Mięso pokroić w dość sporą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone wcześniej mięso. Podsmażać na dużym ogniu przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodać posiekaną cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli. Dodać papryki, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze przez 2 minutki.

2
Gotowe

Mięso z przyprawami zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut. W tym czasie przygotować resztę składników.

Papryki umyć i sparzyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub kostkę. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w średnią kostkę.

3
Gotowe

Po upływie 50-60 minut, do gotującej się zupy dodać pokrojone składniki i w razie potrzeby dolać do garnka odrobinę wody. Gotować jeszcze przez około 25 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę gulaszową doprawić do smaku, podawać posypaną świeżą natką pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Leczo z cukinią i kiełbasą
Zapiekanka z kurczakiem
następny
Zapiekanka z kurczakiem i beszamelem pod kruszonką z bułki tartej

Skomentuj