Składniki
Składniki na około 10 racuchów drożdżowych:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 małe jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 0.5 szklanki ciepłego mleka
- 2 niezbyt duże jabłka
Opis dania
Jak jesień, to jabłka. Jak jabłka, to racuchy! W okresie jesiennym, gdy sady obfitują w jabłka, pozycją obowiązkową w naszym menu są racuchy, zarówno drożdżowe, jak i te na śmietanie. Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty, a same placuszki są wręcz uwielbiane przez dzieci i nie tylko. 😉 Pulchniutkie racuchy drożdżowe smakują doskonale oprószone cukrem pudrem, jednak my lubimy jeść je także z dodatkiem równie jesiennego dżemu z dyni.
Przygotowanie
1 Gotowe | Mąkę przesiać przez sitko, dodać suche drożdże i wymieszać. Do mąki i drożdży dodać ciepłe mleko, jajka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą, dość klejącą konsystencję (tak musi być). Ciasto na racuchy drożdżowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. |
2 Gotowe | Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Po godzinie, gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, dodać pokrojone jabłka i delikatnie zamieszać. Ciasto nakładać po łyżce na rozgrzany olej, tworząc placuszki. Racuchy drożdżowe smażyć na niewielkiej ilości oleju, na bardzo małym ogniu - racuszki dodatkowo wyrosną i będą bardzo pulchne. Racuchy drożdżowe smażyć z obu stron na złocisty kolor - bardzo ważne jest, by placuszków nie ruszać podczas smażenia, aby ciasto nie opadło. |