Racuchy drożdżowe
z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 10 racuchów drożdżowych:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
2 małe jajka
3 łyżeczki cukru
0.5 szklanki ciepłego mleka
2 niezbyt duże jabłka

Składniki

  • Składniki na około 10 racuchów drożdżowych:

Opis dania

Udostępnij

Jak jesień, to jabłka. Jak jabłka, to racuchy! W okresie jesiennym, gdy sady obfitują w jabłka, pozycją obowiązkową w naszym menu są racuchy, zarówno drożdżowe, jak i te na śmietanie. Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty, a same placuszki są wręcz uwielbiane przez dzieci i nie tylko. 😉 Pulchniutkie racuchy drożdżowe smakują doskonale oprószone cukrem pudrem, jednak my lubimy jeść je także z dodatkiem równie jesiennego dżemu z dyni.

Przygotowanie

1
Gotowe

Mąkę przesiać przez sitko, dodać suche drożdże i wymieszać. Do mąki i drożdży dodać ciepłe mleko, jajka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolitą, dość klejącą konsystencję (tak musi być).

Ciasto na racuchy drożdżowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

2
Gotowe

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Po godzinie, gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, dodać pokrojone jabłka i delikatnie zamieszać.

Ciasto nakładać po łyżce na rozgrzany olej, tworząc placuszki. Racuchy drożdżowe smażyć na niewielkiej ilości oleju, na bardzo małym ogniu - racuszki dodatkowo wyrosną i będą bardzo pulchne.

Racuchy drożdżowe smażyć z obu stron na złocisty kolor - bardzo ważne jest, by placuszków nie ruszać podczas smażenia, aby ciasto nie opadło.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zapiekanka z kurczakiem
poprzedni
Zapiekanka z kurczakiem i beszamelem pod kruszonką z bułki tartej
Sernik dyniowy bez pieczenia
następny
Sernik dyniowy na spodzie z ciastek HIT

Skomentuj