Składniki
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Spód:
- 1 opakowanie (220 g) markizówja użyłam ciastek HIT z limitowanej edycji - z nadzieniem o smaku gorzkiej czekolady i pomarańczy
- 1/3 kostki masła
Masa serowa:
- 8 sporych łyżek puree z dyni
- 0.5 kg sera z wiaderka
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1 i 1/3 szklanki wodydo rozpuszczenia galaretki
Opis dania
Jako, że dynia obecnie króluje w naszych kuchniach, chciałabym przedstawić Wam prosty przepis na jej wykorzystanie. W poniższym wpisie znajdziecie bowiem przepis na sernik na zimno z dodatkiem dyni. Z racji, że jest to ciasto bez pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, co jest jego dodatkowym plusem. Masę przygotowuje się z puree z dyni i serka z wiaderka, a spód sernika na zimno stanowią ciasteczka HIT. Poznaj słodką odsłonę dyni i zachwyć ciastem swoich znajomych! 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie spodu z ciastek:Ciastka pokruszyć najlepiej za pomocą kulki do ciasta. Masło rozpuścić, dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć. Na czas przygotowania masy serowej spód umieścić w lodówce. Zamiast ciastek HIT o smaku gorzkiej czekolady i pomarańczy (takich jak użyłam ja), bez przeszkód można użyć ciasteczek Oreo lub innych markizów. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy serowo-dyniowej:Wodę zagotować. W gorącej, ale nie wrzącej wodzie rozpuścić galaretkę z żelatyną, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przełożyć puree z dyni i dodać cukier puder. Do musu dyniowego stopniowo dodawać ser. Do masy serowej powoli dolewać galaretkę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. |
3 Gotowe | Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy i odstawić do lodówki, żeby masa ładnie się ściągnęła. Gotowy sernik na zimno z dynią dekorować według uznania - ja pokroiłam w wiórki kawałek gorzkiej i kawałek mlecznej czekolady. |
Komentarze Ukryj komentarze
ale pyszny musiał być ten serniczek