Orzechowiec
bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia

Udost臋pnij za pomoc膮:

lub zwyczajnie skopiuj, a nast臋pnie udost臋pnij poni偶szy adres:

Sk艂adniki

Ilo艣膰 porcji:
Sk艂adniki na blaszk臋 30x25 cm:
3 szklanki orzech贸w w艂oskich (艂uskanych)
1 du偶e opakowanie herbatnik贸w ma艣lanych 300 g
1 du偶e opakowanie herbatnik贸w kakaowych 300 g
1 puszka masy kajmakowej ja u偶y艂am masy o smaku orzechowym
Masa budyniowa:
1 i 1/4 kostki mas艂a 250 g
1 litr mleka
3-4 艂y偶ki cukru br膮zowego
2 偶贸艂tka
3 艂y偶ki m膮ki pszennej
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
Polewa:
0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 艂y偶eczka oleju kokosowego

Sk艂adniki

  • Sk艂adniki na blaszk臋 30x25 cm:

  • Masa budyniowa:

  • Polewa:

Opis dania

Udost臋pnij

Cze艣膰! Dzi艣 mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszne ciasto orzechowe bez pieczenia. 馃檪 Je艣li macie orzechy w艂oskie i szukacie ciekawego pomys艂u na ich wykorzystanie, to z czystym sumieniem mog臋 poleci膰 Wam ten przepis na ciasto orzechowiec. Nie do艣膰, 偶e orzechowiec z tego przepisu wygl膮da bardzo efektownie, to jeszcze nie wymaga pieczenia! M贸j orzechowiec „postawiony” jest na herbatnikach, a przek艂adany jest pyszn膮 mas膮 budyniow膮 z dodatkiem orzech贸w. Ciasto orzechowe dodatkowo posiada warstw臋 kajmaku, kt贸ra nadaje mu niebanalnego charakteru. Ca艂o艣膰 zwie艅czona jest oczywi艣cie siekanymi orzechami w艂oskimi i polew膮 czekoladow膮. Wbrew pozorom ciasto nie jest zbyt s艂odkie, a wr臋cz idealnie wywa偶one smakowo. 馃檪

Z ca艂ego serca polecam!

Przygotowanie

1
Gotowe

Orzechy w艂oskie podpra偶y膰 na suchej patelni i w miar臋 mo偶liwo艣ci obra膰 je ze sk贸rki. Sk贸rka z orzech贸w pod wp艂ywem ciep艂a powinna sama zacz膮膰 "odchodzi膰".

Proces ten mo偶na pomin膮膰, jednak nale偶y liczy膰 si臋 z tym, 偶e sk贸rka z orzech贸w mo偶e nada膰 gorzkawego posmaku. :)

Z orzech贸w wydzieli膰 1 szklank臋 (do posypania), reszt臋 bardzo drobno posieka膰.

2
Gotowe

Przygotowanie masy budyniowej:

Z ca艂ego litra mleka odla膰 1 szklank臋, reszt臋 przela膰 do garnka, doda膰 cukier i zagotowa膰.

Do szklanki mleka doda膰 偶贸艂tka, m膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮 oraz budy艅 waniliowy. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰 (najlepiej r贸zg膮), by nie by艂o grudek.

Mleko z cukrem zestawi膰 z ognia, lekkim strumieniem doda膰 do niego przygotowan膮 mieszanin臋 i energicznie wymiesza膰 (budy艅 powinien by膰 bardzo mocno g臋sty!). Budy艅 postawi膰 z powrotem na ogniu, podgrzewa膰 do czasu pojawienia si臋 p臋cherzyk贸w powietrza - UWA呕A膯, by masa si臋 nie przypali艂a. Budy艅 odstawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia.

3
Gotowe

Mi臋kkie mas艂o ubi膰 na bia艂膮, puszyst膮 mas臋. Ci膮gle miksuj膮c na ma艂ych obrotach, do mas艂a stopniowo dodawa膰 ostudzony budy艅.

Przygotowan膮 mas臋 budyniow膮 podzieli膰 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Do jednej cz臋艣ci masy doda膰 posiekane wcze艣niej orzechy w艂oskie i dok艂adnie wymiesza膰.

4
Gotowe

Na sp贸d blaszki wy艂o偶y膰 1 warstw臋 jasnych herbatnik贸w i po艂ow臋 masy z orzechami.
Mas臋 przykry膰 ciemnymi herbatnikami, wy艂o偶y膰 po艂ow膮 masy bez orzech贸w.
Znowu przykry膰 jasnymi herbatnikami, wy艂o偶y膰 drug膮 cz臋艣膰 masy BEZ orzech贸w.
Na mas臋 u艂o偶y膰 ciemne herbatniki, wy艂o偶y膰 reszt臋 masy z orzechami, zako艅czy膰 jasnymi herbatnikami.

5
Gotowe

Wierzch jasnych herbatnik贸w wysmarowa膰 kajmakiem, posypa膰 reszt膮 orzech贸w (przed posypaniem mo偶na je lekko posieka膰).

6
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekolad臋 po艂ama膰 na ma艂e kawa艂ki, doda膰 olej kokosowy i wstawi膰 do mikrofali. Podgrzewa膰 na pe艂nej mocy oko艂o 15-20 sekund - czekolada powinna by膰 ca艂kiem rozpuszczona, a wymieszana masa g艂adka i bez grudek.

Tak przygotowan膮 polew膮 pola膰 wierzch orzechowca.
Orzechowiec wstawi膰 do lod贸wki, najlepiej na ca艂膮 noc, by herbatniki zd膮偶y艂y zmi臋kn膮膰.

Wskaz贸wka:

 

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperyment贸w z wbudowanym trybem 鈥瀗a oko鈥. Lubi臋 dzieli膰 si臋 z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, kt贸re od zawsze go艣ci艂y w moim rodzinnym domu.

Kokosanki przepis
poprzedni
Kokosanki
Kokosanki przepis
poprzedni
Kokosanki

Komentarze Ukryj komentarze

Wooo! ale to super wygl膮da. Ci臋偶ko si臋 oprze膰, trzeba wypr贸bowa膰. Kalorii nie licz臋 bo pewnie jest ich milion hehe 馃榾 Ale ma艂y kawa艂ek do niedzielnej kawki chyba nie zaszkodzi!
Dzi艣 lec臋 po potrzebne sk艂adniki i jutro dzia艂am !

Skomentuj