Składniki
- 4 białka z jaj "L"
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 kostki masła
- 0.5 szklanki cukrumożna dodać mniej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opis dania
Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie białek jaj, które pozostały z przygotowania karnawałowych słodkości, koniecznie spożytkujcie je na kokosanki. Kokosanki są bardzo łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie (razem z pieczeniem) zajmie tylko około 40 minut. Dodatkowo kokosanki z białek stanowią doskonałą przekąskę do kawy i zawierają znacznie mniej cukru niż beziki. Jeśli jesteś miłośnikiem kokosa i wszelkiego rodzaju kokosowych słodkości, koniecznie przygotuj kokosanki z tego przepisu! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie kokosanek:W rondelku rozpuścić masło z połową cukru podanego w przepisie. Jeszcze ciepłe masło dodać do wiórków kokosowych, energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodać resztę cukru i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Do białek z cukrem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksować jeszcze przez chwilę. Połowę piany z białek wymieszać z wystudzonymi wiórkami, dodać resztę piany i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. |
3 Gotowe | Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać pianę, formując kokosanki pożądanej wielkości (ja zrobiłam z 2 łyżeczek piany na jedną kokosankę) i zachowując odstępy. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 16-20 minut (w zależności od wielkości kokosanek) do zarumienienia. |
Komentarze Ukryj komentarze
Kokosanki przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
👍👍👍