Kokosanki

Kokosanki przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
4 białka z jaj "L"
2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 kostki masła
0.5 szklanki cukru można dodać mniej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie białek jaj, które pozostały z przygotowania karnawałowych słodkości, koniecznie spożytkujcie je na kokosanki. Kokosanki są bardzo łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie (razem z pieczeniem) zajmie tylko około 40 minut. Dodatkowo kokosanki z białek stanowią doskonałą przekąskę do kawy i zawierają znacznie mniej cukru niż beziki. Jeśli jesteś miłośnikiem kokosa i wszelkiego rodzaju kokosowych słodkości, koniecznie przygotuj kokosanki z tego przepisu! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie kokosanek:

W rondelku rozpuścić masło z połową cukru podanego w przepisie. Jeszcze ciepłe masło dodać do wiórków kokosowych, energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodać resztę cukru i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Do białek z cukrem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksować jeszcze przez chwilę. Połowę piany z białek wymieszać z wystudzonymi wiórkami, dodać resztę piany i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

3
Gotowe

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać pianę, formując kokosanki pożądanej wielkości (ja zrobiłam z 2 łyżeczek piany na jedną kokosankę) i zachowując odstępy.

Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 16-20 minut (w zależności od wielkości kokosanek) do zarumienienia.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Faworki z piwem przepis
poprzedni
Faworki z piwem (chrusty piwne)
Orzechowiec bez pieczenia
następny
Orzechowiec bez pieczenia

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj