Składniki
-
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
- 6 jaj
- 1 tabliczka mlecznej czekoladyu mnie Goplana 90 g
- 1 tabliczka gorzkiej czekoladyu mnie Goplana 90 g
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 kostka masła
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam mój przepis na wyśmienite ciasto brownie. Jest to dość ciężkie, mocno wilgotne i obłędnie pyszne ciasto czekoladowe, które z pewnością skradnie serce każdego łasucha i nie tylko. Z ledwością udało mi się uchwycić brownie na zdjęciu, gdyż było tak pyszne, że w mgnieniu oka znikało z talerza. 🙂 Jeśli nie wierzycie, to sami spróbujcie 🙂 Przekonacie się, jakich łasuchów skrywa Wasze mieszkanie! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać żółtka, mąkę i przestudzoną czekoladę. Ubijać do czasu całkowitego połączenia się wszystkich składników. |
3 Gotowe | Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować delikatnie margaryną lub masłem. Wylać ciasto czekoladowe i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Ciasto po wyciągnięciu z pieca będzie miało jeszcze płynny środek, dlatego należy odstawić je do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ja przechowuję brownie w lodówce, jednak nie jest to konieczne. :) |