Brownie
czyli ciasto mocno czekoladowe

Brownie przepis na ciasto czekoladowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
6 jaj
1 tabliczka mlecznej czekolady u mnie Goplana 90 g
1 tabliczka gorzkiej czekolady u mnie Goplana 90 g
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 kostka masła

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam mój przepis na wyśmienite ciasto brownie. Jest to dość ciężkie, mocno wilgotne i obłędnie pyszne ciasto czekoladowe, które z pewnością skradnie serce każdego łasucha i nie tylko. Z ledwością udało mi się uchwycić brownie na zdjęciu, gdyż było tak pyszne, że w mgnieniu oka znikało z talerza. 🙂 Jeśli nie wierzycie, to sami spróbujcie 🙂 Przekonacie się, jakich łasuchów skrywa Wasze mieszkanie! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać żółtka, mąkę i przestudzoną czekoladę. Ubijać do czasu całkowitego połączenia się wszystkich składników.

3
Gotowe

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować delikatnie margaryną lub masłem. Wylać ciasto czekoladowe i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z pieca będzie miało jeszcze płynny środek, dlatego należy odstawić je do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ja przechowuję brownie w lodówce, jednak nie jest to konieczne. :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na ciasto murzynek
poprzedni
Murzynek
Koperty z jabłkami przepis
następny
Koperty z jabłkami
Przepis na ciasto murzynek
poprzedni
Murzynek
Koperty z jabłkami przepis
następny
Koperty z jabłkami

Skomentuj