Składniki
Składniki na około 40 kopert
Składniki na ciasto krucho-drożdżowe::
- 1 kostka zimnego masłamoże być też margaryna lub pół/pół
- 1 szklanka cukru pudru
- 4.5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 70 g drożdży świeżych
- 5 łyżek gęstej śmietany
Farsz jabłkowy:
- 4 duże jabłka
- 3 łyżki wody
- szczypta kwasku cytrynowegolub łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel olejku cytrynowegojeśli dodajemy sok z cytryny można z niego zrezygnować
- 2 łyżki cukru brązowegomoże być także cukier biały
- 1 łyżeczka cynamonuopcjonalnie
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- roztrzepane białko do posmarowania ciastek przed pieczeniemlub gęsta śmietana z cukrem
Opis dania
Dziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać jabłka, na które właściwie jest teraz sezon, polecam przygotowanie właśnie tych ciasteczek. Ciasto jest mięciutkie, a sam farsz naprawdę pyszny!
Z proporcji, które podaję poniżej, wyszło mi około 40 kopert. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie farszu jabłkowego:Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dość małą kostkę, wrzucić na patelnię. Do jabłek dodać wodę, kwasek i olejek cytrynowy (lub sok z cytryny) i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Do jabłek dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać. Na koniec smażenia dodać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać, by proszek ładnie się rozprowadził. Całość smażyć jeszcze około 3 minuty. |
2 Gotowe | Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego:Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich śmietanę i dokładnie wymieszać. Do miski przełożyć zimne masło, przesianą mąkę i cukier puder. Posiekać nożem lub łyżką, by ze składników zrobiła się a'la kruszonka. Dodać rozpuszczone w śmietanie drożdże, jajka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. |
3 Gotowe | Ciasto krucho-drożdżowe podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć na blat lub stolnicę oprószoną niewielką ilością mąki. Rozwałkować na grubość około 0.3 cm i powycinać kwadraty 6x6 cm. Na każdym kwadraciku ułożyć farsz z jabłek. Sklejać przeciwległe rogi, tworząc wzór koperty. Ciasteczka przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem lub śmietaną z cukrem i odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. |
4 Gotowe |