Koperty z jabłkami

Koperty z jabłkami przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 40 kopert
Składniki na ciasto krucho-drożdżowe::
1 kostka zimnego masła może być też margaryna lub pół/pół
1 szklanka cukru pudru
4.5 szklanki mąki
3 jajka
70 g drożdży świeżych
5 łyżek gęstej śmietany
Farsz jabłkowy:
4 duże jabłka
3 łyżki wody
szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
kilka kropel olejku cytrynowego jeśli dodajemy sok z cytryny można z niego zrezygnować
2 łyżki cukru brązowego może być także cukier biały
1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie
2 łyżeczki budyniu waniliowego
roztrzepane białko do posmarowania ciastek przed pieczeniem lub gęsta śmietana z cukrem

Składniki

  • Składniki na około 40 kopert

  • Składniki na ciasto krucho-drożdżowe::

  • Farsz jabłkowy:

Opis dania

Udostępnij

Dziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać jabłka, na które właściwie jest teraz sezon, polecam przygotowanie właśnie tych ciasteczek. Ciasto jest mięciutkie, a sam farsz naprawdę pyszny!

Z proporcji, które podaję poniżej, wyszło mi około 40 kopert. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie farszu jabłkowego:

Jabłka umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dość małą kostkę, wrzucić na patelnię. Do jabłek dodać wodę, kwasek i olejek cytrynowy (lub sok z cytryny) i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

Do jabłek dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać. Na koniec smażenia dodać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać, by proszek ładnie się rozprowadził. Całość smażyć jeszcze około 3 minuty.

2
Gotowe

Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego:

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich śmietanę i dokładnie wymieszać.

Do miski przełożyć zimne masło, przesianą mąkę i cukier puder. Posiekać nożem lub łyżką, by ze składników zrobiła się a'la kruszonka. Dodać rozpuszczone w śmietanie drożdże, jajka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

3
Gotowe

Ciasto krucho-drożdżowe podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć na blat lub stolnicę oprószoną niewielką ilością mąki. Rozwałkować na grubość około 0.3 cm i powycinać kwadraty 6x6 cm. Na każdym kwadraciku ułożyć farsz z jabłek.

Sklejać przeciwległe rogi, tworząc wzór koperty. Ciasteczka przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem lub śmietaną z cukrem i odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.

4
Gotowe

Ciasteczka piec partiami w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 15-20 minut, do zarumienienia.

Po wystudzeniu ciasteczka polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Z racji, że zostało mi jeszcze trochę ciasta, dodatkowe koperty nafaszerowałam świeżymi malinami i nutellą.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Brownie przepis na ciasto czekoladowe
poprzedni
Brownie czyli ciasto mocno czekoladowe
Ciasta bez pieczenia - z nutellą i sucharkami
następny
Ciasto z nutellą i sucharkami bez pieczenia
Brownie przepis na ciasto czekoladowe
poprzedni
Brownie czyli ciasto mocno czekoladowe
Ciasta bez pieczenia - z nutellą i sucharkami
następny
Ciasto z nutellą i sucharkami bez pieczenia

Skomentuj