Biszkopt z 5 jaj
(bez proszku do pieczenia)

Biszkopt przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
5 jaj "L"
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Ciasto biszkoptowe charakteryzuje się lekkością, gdyż do jego przygotowania nie używa się tłuszczu, a swoją puszystość zyskuje dzięki odpowiednio ubitym białkom jaj. Tradycyjne przepisy na biszkopt nie zawierają w sobie proszku do pieczenia, a cały sekret wyrośnięcia biszkopta tkwi w odpowiednio ubitych/napowietrzonych białkach. Niektóre receptury zalecają ubicie białek na początku i wymieszanie jej z innymi składnikami, inne zaś nakazują dodanie białek na samym końcu. Zrobienie dobrego biszkopta, odpowiednio wyrośniętego nie jest skomplikowane, wystarczy bowiem wyczuć odpowiedni poziom ubicia białek.

W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na klasyczny biszkopt z 5 jaj, bez dodatku proszku do pieczenia. Proporcje, które podane są w przepisie można przygotować w standardowych rozmiarów, prostokątnej blaszce do pieczenia, bądź w tortownicy.

Rozmiary:

– blaszka standardowa (prostokątna 36x25x6 cm) – biszkopt z tego przepisu wyrośnie na około 4-5 cm (doskonały do podziału na 2 blaty),

– tortownica 25 cm – biszkopt wyrośnie na około 5-7 cm (podzielny na nawet 3-4 blaty).

Przygotowanie

1
Gotowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami (najlepiej łyżka po łyżce jak na bezę) dodawać cukier. Gdy cukier w całości się rozpuści (tj. nie będzie widoczny i wyczuwalny pod palcem), do masy dodać żółtka.

2
Gotowe

Ubijać mikserem przez około minutę. Do masy dodać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną, nie ubijać mikserem, tylko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto mieszać przez około 30 sekund, okrężnymi ruchami (od dołu miski, do góry).

3
Gotowe

Blaszkę delikatnie natłuścić (spód i ranty), spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto biszkoptowe i wyrównać. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec około 40 minut do zarumienienia i suchego patyczka.

4
Gotowe

Gdy biszkopt będzie już upieczony, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika należy go upuścić z około 30 cm na podłogę (oczywiście w blaszce i nie do góry nogami!). Biszkopt pozostawić w blaszce do wystudzenia. Po wystudzeniu boki biszkopta oddzielić od rantów nożykiem, wyciągnąć z formy i podzielić na blaty.

Moja Babcia zawsze mówiła, że zrzucenie biszkopta czy sernika na podłogę "wystraszy" ciasto i ciasto nie opadnie. :)

Wskazówka:

  • Biszkopt najlepiej dzieli się na blaty na drugi dzień po upieczeniu.
  • Do odmierzenia składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
  • Jeśli uważasz, że białka nie były odpowiednio ubite i boisz się, że biszkopt nie wyrośnie, możesz dodać do niego łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Biszkopt najlepiej kroić za pomocą ostrego noża z piłką, nitki lub specjalnej piłki do przekrawania ciast.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pączki serowe przepis
poprzedni
Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)
Pączki serowe przepis
poprzedni
Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj