• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Dania główne
    • Dania i potrawy mięsne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania z makaronem
    • Zapiekanki
    • Kuchenny recykling
  • Zupy
    • Zupy tradycyjne
    • Zupy krem
    • Chłodniki
  • Coś słodkiego
    • Ciasta
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasteczka
    • Desery
  • Przetwory
  • Pieczywo
    • Chleby
  • Dodatki
    • Sałatki
    • Surówki
    • Przekąski
  • Poradnik
    • Mięso i ryby
    • Owoce i warzywa
    • Desery i ciasta
    • Praktyczne rady
    • Sprzęt kuchenny
    • Przelicznik kuchenny
  • Święta
    • Wielkanoc
      • Mazurki wielkanocne
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Halloween
  • Składniki
    • Dania z warzywami
      • Botwina
      • Brokuły
      • Buraki czerwone
      • Cebula
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Dynia
      • Fasolka szparagowa
      • Kalafior
      • Kapusta biała
      • Kapusta kiszona
      • Kapusta włoska
      • Koperek
      • Kukurydza
      • Marchewka
      • Natka pietruszki
      • Ogórki kiszone
      • Ogórki zielone
      • Papryka
      • Pietruszka
      • Pomidory
      • Por
      • Rzodkiewka
      • Sałata lodowa
      • Sałata masłowa
      • Seler
      • Ziemniaki
      • Szczypiorek
      • Szparagi
      • Szpinak
  • Home
  • Zupy

Zupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka...

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą startego sera. Dodatkiem do zupy...

Zupa kalafiorowa krem

Sezon na nowalijki w pełni otwarty, dlatego zachęcam Was do przygotowania pysznej zupy kalafiorowej krem. Zupa jest bardzo delikatna w smaku i gwarantuję, że przypadnie do gustu nie tylko domownikom,...

Zupa grzybowa krem

Sezon na grzyby co prawda dopiero się zacznie, jednak dostęp do grzybów suszonych mamy przez cały rok. W dzisiejszym wpisie przedstawię bowiem przepis na kremową zupę z suszonych grzybów, którą...

Zupa owocowa z kompotu

W tym wpisie przedstawiam Wam przepis na zupę owocową z wiśni, którą przygotowałam na bazie kompotu i zagęściłam kisielem. Owa zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa. Mama często przygotowywała nam...

Rosół z kury

Rosół jest najbardziej popularną zupą w Polsce. Jest to chyba jeden z najbardziej skutecznych sposobów na przeziębienie i poprawę humoru. W każdym domu rosół przygotowuje się inaczej, z różnego rodzaju...

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony jest bardzo znaną zupą, która podawana jest najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia, na początku wieczerzy wigilijnej. W tym właśnie czasie najbardziej popularny jest barszcz z uszkami, przygotowywany...

Zupa ogórkowa z jajkiem

Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej –...

Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą

Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach....

Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą

Zupa pomidorowa jest jedną z zup, które wyróżniają kuchnię polską. Najczęściej przygotowywana jest na bazie domowego rosołu, a głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową możemy...
Poprzednie wpisy
Kolejne wpisy

Popularne

  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Ciasto Milky Way bez pieczeniaCiasto Milky Way bez pieczenia
  • Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczuUszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
  • Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)Chatka Puchatka (domek Baby Jagi)
  • Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczeniaCiasteczkowo-czekoladowy obłoczek bez pieczenia

Porady

  • Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

    Muszki owocówki – jak pozbyć się owocówek z kuchni? Domowe sposoby

  • Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja

    Patelnia tytanowa WOLL Diamond – recenzja

  • Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami

    Miód – rodzaje, właściwości, zastosowanie. Rodzaje miodów ze zdjęciami

  • Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?

    Karp wigilijny – skąd wziął się zwyczaj spożywania karpia na wigilię?

  • 12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?

    12 potraw wigilijnych – co powinno znaleźć się na stole w święta?

  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

    Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku

  • Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

    Jajko na miękko – ile gotować jajka na miękko?

  • Typy mąki – jaki typ do czego?

    Typy mąki – jaki typ do czego?

Porady

  • Przelicznik kuchenny Przelicznik kuchenny
  • Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków? Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków?
  • Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku Jak sparzyć jajka – wyparzanie jajek krok po kroku
  • Sos sojowy – jasny czy ciemny? Sos sojowy – jasny czy ciemny?
  • Panierka Panko - co to jest i jak ją przygotować? Panierka Panko – co to jest i jak ją przygotować?
  • Przepis na najlepszą kawę rozpuszczalną Przepis na najlepszą kawę rozpuszczalną

Smakołyki

  • Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)Chleb orkiszowy na drożdżach (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFCQuesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
  • Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  • Marchewka zasmażana Marchewka zasmażana
  • Sałatka z roszponką i pomidorkamiSałatka z roszponką i pomidorkami

Popularne przepisy

ciasto na pierogi

ciastka owsiane

zupa ogórkowa

przepis na pierniki

przepis na pączki

rogaliki drożdżowe

kopytka

  • Konkursy kulinarne
  • Artykuły
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Cookies

Blog kulinarny KurkaNielotka.pl - przepisy kulinarne | © 2021