Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 0.5 litra mleka (+/-)
- 0.5 szklanki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 dużego pęczka natki pietruszki
- 500 gram makaronuu mnie świderki, równie dobrze sprawdzi się penne
- sól, pieprz, sok z cytryny/kwasek cytrynowy do smaku
Do kruszonki:
- 1.5 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 szklanki parmezanu
- 0.5 pęczka natki pietruszki
Opis dania
Przepis na ciekawą zapiekankę z kurczakiem, sosem beszamelowym i makaronem, pod kruszonką z bułki tartej. Ciekawe połączenie smaków i niezwykle chrupiąca kruszonka, są bardzo ciekawym pomysłem na obiad. Poznaj prosty przepis na to pyszne danie!
Przygotowanie
1 Gotowe | Piersi z kurczaka oczyścić, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki mielonej. Na dość głębokiej patelni (na której będziemy smażyć kurczaka, a później robić sos), rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na patelni układać piersi z kurczaka, smażyć z obu stron na rumiany kolor. Na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek, roztopić masło, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum, masło z mąką zalewać stopniowo mlekiem, by mąka dobrze się rozpuściła, a sos był lejący, ale nadal gęsty. Do sosu dodać pół szklanki parmezanu, pół pęczka posiekanej natki i doprawić do smaku solą i pieprzem. |
2 Gotowe | Makaron ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Usmażone piersi z kurczaka pokroić w dość duże kawałki, ułożyć na makaronie. Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym i całość wymieszać, by składniki się połączyły. |
3 Gotowe | Przygotowanie kruszonki z bułki tartej:Do miseczki przesypać bułkę tartą, dodać oliwę, pół szklanki parmezanu i drugą część posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie "wyrobić" palcami, by uzyskać kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką posypać makaron. Zapiekankę makaronową z kurczakiem piec w 180 stopniach, przez około 30 minut. |