Składniki
Składniki na tortownicę 28 cm:
- +/- 400 g pozostałego piernikalub 2 opakowania x 150 g pierników nadziewanych
- 2 opakowania (po 150 g) pierników nadziewanychdo obłożenia rantów
- 1/4 kostki masław przypadku użycia pierników suchych domowych
- 200 ml śmietany kremówki (30-36 %)
- 750 g sera z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 0.5 tabliczki czekolady gorzkiej
Dodatkowo do dekoracji:
- pozostałe pierniki nadziewane
- 3 słupki czekolady mlecznej
- 2 słupki czekolady gorzkiej
Opis dania
Cześć! W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu użyłam pozostałego ze świąt piernika staropolskiego. Do tego sernika na zimno możemy użyć zarówno domowych pierniczków lub pierników, jak i kupnych pierniczków nadziewanych. Jeśli macie w zanadrzu jeszcze jakieś pierniczki ze świąt, możecie je spokojnie spożytkować w celu przyrządzenia tego sernika na zimno!
Sernik straciatella, jak sama nazwa wskazuje, w swoim serowym wnętrzu skrywa kawałki czekolady, a sam sernik został zrobiony z sera z wiaderka z dodatkiem bitej śmietany. Sernik z wiaderka w moim wydaniu przygotujecie w zaledwie 30 minut, a sam przepis nie jest skomplikowany. Poznajcie moją fantazję na temat sernika na zimno straciatella, na piernikowym spodzie! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie spodu z domowego piernika lub pierniczków:Jak już wcześniej wspominałam, ja mój sernik na zimno przygotowałam z pozostałego piernika długodojrzewającego, którego było około 400 g. Równie dobrze do przygotowania można użyć pierniczków lub piernika tradycyjnego. Jeśli korzystacie z tej opcji, ten rok jest dla Was. Piernik pokruszyć do miski, masło roztopić i dodać do pokruszonego piernika. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), delikatnie dociskając. Na rantach, dookoła formy ułożyć pierniczki nadziewane. |
2 Gotowe | Przygotowanie spodu z pierników nadziewanych kupnych:Ten krok jest mniej skomplikowany i nie wymaga użycia masła. Gotowymi pierniczkami wystarczy wyłożyć spód i brzegi tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). |
3 Gotowe | Przygotowanie masy serowej z sera z wiaderka:W 1/4 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody, rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawać ser z wiaderka, ciągle miksując na najmniejszych obrotach miksera. Na samym końcu do masy serowej dodać wystudzoną, ściągającą się delikatnie żelatynę. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Świetny pomysł na sernik 🙂 na takie ciasto nie trzeba mnie specjalnie namawiać 🙂
:*
Sernik na piernikowym spodzie? no tego nie można nie spróbować 😀 już wiem co robię dzisiaj po powrocie do domu 😀
To życzę powodzenia! 😀
Super pomysl na piernikowy spod. Chetnie wykorzystam przepis.