Sernik straciatella
na spodzie piernikowym

Sernik na zimno straciatella

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na tortownicę 28 cm:
+/- 400 g pozostałego piernika lub 2 opakowania x 150 g pierników nadziewanych
2 opakowania (po 150 g) pierników nadziewanych do obłożenia rantów
1/4 kostki masła w przypadku użycia pierników suchych domowych
200 ml śmietany kremówki (30-36 %)
750 g sera z wiaderka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
1 tabliczka czekolady mlecznej
0.5 tabliczki czekolady gorzkiej
Dodatkowo do dekoracji:
pozostałe pierniki nadziewane
3 słupki czekolady mlecznej
2 słupki czekolady gorzkiej

Składniki

  • Składniki na tortownicę 28 cm:

  • Dodatkowo do dekoracji:

Opis dania

Udostępnij

Cześć! W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu użyłam pozostałego ze świąt piernika staropolskiego. Do tego sernika na zimno możemy użyć zarówno domowych pierniczków lub pierników, jak i kupnych pierniczków nadziewanych. Jeśli macie w zanadrzu jeszcze jakieś pierniczki ze świąt, możecie je spokojnie spożytkować w celu przyrządzenia tego sernika na zimno!

Sernik straciatella, jak sama nazwa wskazuje, w swoim serowym wnętrzu skrywa kawałki czekolady, a sam sernik został zrobiony z sera z wiaderka z dodatkiem bitej śmietany. Sernik z wiaderka w moim wydaniu przygotujecie w zaledwie 30 minut, a sam przepis nie jest skomplikowany. Poznajcie moją fantazję na temat sernika na zimno straciatella, na piernikowym spodzie! 🙂

 

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie spodu z domowego piernika lub pierniczków:

Jak już wcześniej wspominałam, ja mój sernik na zimno przygotowałam z pozostałego piernika długodojrzewającego, którego było około 400 g. Równie dobrze do przygotowania można użyć pierniczków lub piernika tradycyjnego. Jeśli korzystacie z tej opcji, ten rok jest dla Was.

Piernik pokruszyć do miski, masło roztopić i dodać do pokruszonego piernika. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), delikatnie dociskając. Na rantach, dookoła formy ułożyć pierniczki nadziewane.

2
Gotowe

Przygotowanie spodu z pierników nadziewanych kupnych:

Ten krok jest mniej skomplikowany i nie wymaga użycia masła. Gotowymi pierniczkami wystarczy wyłożyć spód i brzegi tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).

3
Gotowe

Przygotowanie masy serowej z sera z wiaderka:

W 1/4 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody, rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawać ser z wiaderka, ciągle miksując na najmniejszych obrotach miksera. Na samym końcu do masy serowej dodać wystudzoną, ściągającą się delikatnie żelatynę.

4
Gotowe

Czekoladę mleczną i gorzką pokroić w kawałki, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Tak przygotowaną masę do sernika straciatella przełożyć do formy wyłożonej piernikami i wyrównać górę.

Sernik na zimno straciatella odstawić do lodówki do stężenia.

5
Gotowe

Sernik z wiaderka straciatella dekorować według uznania. Ja mój sernik piernikowy udekorowałam wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej oraz pozostałymi pierniczkami.

Kombinujcie i próbujcie! Powodzenia!
Psst - dajcie znać jak poszło. :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Domowe rafaello kulki
poprzedni
Kulki Raffaello domowe kuleczki kokosowe
Przepis na piernik staropolski dojrzewający
następny
Piernik staropolski dojrzewający
Domowe rafaello kulki
poprzedni
Kulki Raffaello domowe kuleczki kokosowe
Przepis na piernik staropolski dojrzewający
następny
Piernik staropolski dojrzewający

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj