Piernik staropolski
dojrzewający

Przepis na piernik staropolski dojrzewający

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 3-4 blaty (blaszka standardowa 25x36 cm)
0.5 litra miodu
1 i 1/4 kostki masła
1 kg mąki
1 szklanka cukru
0.5 szklanki mleka
3 całe jajka
2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej
0.5 łyżeczki soli
Do polewy:
1 tabliczka mlecznej czekolady
0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
składniki do przełożenia piernika staropolskiego np. powidła śliwkowe

Składniki

  • Składniki na 3-4 blaty (blaszka standardowa 25x36 cm)

  • Do polewy:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na piernik staropolski dojrzewający, który odkopałam z wiekowego zeszytu z przepisami. Choć w moim domu piernik staropolski został nieco zapomniany i jest zupełną nowością, to od ostatnich świąt wpisał się w nasze bożonarodzeniowe (i nie tylko!) menu na dobre. Mój piernik dojrzewał przez 6 tygodni, jednak ten czas można spokojnie skrócić i piernik może dojrzewać przez 2-4 tygodni. Piernik staropolski można przełożyć ulubioną masą, a samo ciasto wzbogacić o bakalie. Ja postawiłam na powidła śliwkowe z czekoladą i polewę czekoladową, jednak tego typu dodatki można dostosować do swojego gustu. 🙂 Jeśli nadal wahasz się nad przygotowaniem piernika staropolskiego dojrzewającego na święta, to szczerze polecam wpisać go w świąteczne menu – ten piernik jest naprawdę świetny! 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta:

Miód, masło i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści, a całość niemal zagotuje, masę zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę oczyszczoną, sól i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.

Do wystudzonej masy dodać jajka i mleko, wymieszać do połączenia się składników. Do masy dodać przesianą mąkę z sodą, solą i przyprawą do piernika, całość dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką), do dokładnego połączenia się wszystkich składników. W cieście nie powinno być widocznych grudek mąki!

Ciasto będzie dość rzadkie, jednak po leżakowaniu będzie spokojnie nadawało się do wałkowania.

3
Gotowe

Ciasto na piernik staropolski przekładamy do kamiennego naczynia, szklanej miski lub emaliowanego garnka, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-6 tygodni.

Moje ciasto dojrzewało spokojnie w lodówce przez 6 tygodni.

4
Gotowe

Wypiekanie piernika dojrzewającego:

Na tydzień przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki, na kilka godzin przed planowanym wypiekiem - ciasto musi być w temperaturze pokojowej.

Ciasto na piernik staropolski dzielimy na 3-4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty w razie potrzeby podsypując mąką, na wymiar blaszki. Każdy blat pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 17-20 minut. Blaty piernika staropolskiego zostawiamy do wystudzenia.

5
Gotowe

Wypieczone i wystudzone blaty układamy jeden na drugim - możemy dociążyć je deską do krojenia lub książką, żeby się nie odkształciły. Blaty ponownie odstawić na 3 dni.

6
Gotowe

Po 3 dniach po wypieczeniu piernik staropolski przekładamy ulubioną masą i ponownie odstawiamy do nasiąknięcia i skruszenia. W przeddzień świąt piernik możemy polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania - bakaliami, cukrem pudrem, małymi pierniczkami...

7
Gotowe

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałki, dodać masło i śmietankę, całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylać od razu na piernik staropolski dojrzewający.

Piernik można podzielić na 3 równe części, dzięki czemu otrzymamy 3 podłużne pierniki staropolskie - każdy można oczywiście przełożyć inną masą i każdą część udekorować inaczej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik na zimno straciatella
poprzedni
Sernik straciatella na spodzie piernikowym
Słodkie spiralki jak gniazda poznańskie
następny
Słodkie spiralki z ciasta parzonego

Skomentuj