Piernik w czekoladzie

Piernik

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki miodu
0.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki posiekanych migdałów (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
0.5 tabliczki mlecznej czekolady
0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietany kremówki (30-36%)
1/4 kostki masła

Składniki

  • Polewa czekoladowa:

Opis dania

Udostępnij

Piernik w wielu domach jest nieodłącznym elementem świąt. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na piernik świąteczny (i nie tylko!). Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie urozmaicać, np. dodając posiekane migdały do ciasta (3 łyżki) lub po wypieczeniu przełożyć piernik powidłami. Urozmaiceniem piernika jest pyszna polewa czekoladowa, która nada mu dodatkowego charakteru. Korzystając z tego przepisu masz pewność, że na Twoim świątecznym stole zagości pyszny piernik!

Proporcje na blaszkę około 24×28 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie piernika:

Mąkę przesiać przez sito, dodać przyprawę korzenną i dokładnie wymieszać (jeśli ktoś lubi ciemniejszy piernik, do ciasta można dodać 1 płaską łyżkę ciemnego kakao).

Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawać mąkę z przyprawą, delikatnie wymieszać.

2
Gotowe

Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim sodę oczyszczoną. Miód również delikatnie podgrzać. Oba składniki dodać do masy, wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Jeśli do piernika dodajemy migdały, należy dodać je do masy i dokładnie wymieszać.

3
Gotowe

Przygotowane ciasto na piernik odstawić na około 3 godziny, w temperaturze pokojowej.

Po upływie około 3 godzin, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować delikatną warstwą tłuszczu (np. margaryny) i wylać ciasto. Piernik piec przez około 50 minut. Wystudzić.

4
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekoladę ze śmietaną i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!), lekko wystudzić. Polewę wylać na piernik i wyrównać. Wierzch można udekorować dodatkowo migdałami lub orzechami. Piernik odstawić w chłodne miejsce, by czekolada całkowicie zastygła.

5
Gotowe

Jeśli chcemy zrobić piernik przekładany, po wystudzeniu wystarczy przekroić go na pół i wysmarować powidłami, dżemem lub ulubioną masą. Dalej postępować jak wyżej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pierniki z ziemniaków
poprzedni
Pierniki z ziemniakami
Śledź w śmietanie
następny
Śledzie w śmietanie

Skomentuj