Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki miodu
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mleka
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki posiekanych migdałów (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
- 0.5 tabliczki mlecznej czekolady
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany kremówki (30-36%)
- 1/4 kostki masła
Opis dania
Piernik w wielu domach jest nieodłącznym elementem świąt. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na piernik świąteczny (i nie tylko!). Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie urozmaicać, np. dodając posiekane migdały do ciasta (3 łyżki) lub po wypieczeniu przełożyć piernik powidłami. Urozmaiceniem piernika jest pyszna polewa czekoladowa, która nada mu dodatkowego charakteru. Korzystając z tego przepisu masz pewność, że na Twoim świątecznym stole zagości pyszny piernik!
Proporcje na blaszkę około 24×28 cm.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie piernika:Mąkę przesiać przez sito, dodać przyprawę korzenną i dokładnie wymieszać (jeśli ktoś lubi ciemniejszy piernik, do ciasta można dodać 1 płaską łyżkę ciemnego kakao). Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawać mąkę z przyprawą, delikatnie wymieszać. |
2 Gotowe | Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim sodę oczyszczoną. Miód również delikatnie podgrzać. Oba składniki dodać do masy, wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli do piernika dodajemy migdały, należy dodać je do masy i dokładnie wymieszać. |
3 Gotowe | Przygotowane ciasto na piernik odstawić na około 3 godziny, w temperaturze pokojowej. Po upływie około 3 godzin, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować delikatną warstwą tłuszczu (np. margaryny) i wylać ciasto. Piernik piec przez około 50 minut. Wystudzić. |
4 Gotowe | Przygotowanie polewy:Czekoladę ze śmietaną i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!), lekko wystudzić. Polewę wylać na piernik i wyrównać. Wierzch można udekorować dodatkowo migdałami lub orzechami. Piernik odstawić w chłodne miejsce, by czekolada całkowicie zastygła. |
5 Gotowe | Jeśli chcemy zrobić piernik przekładany, po wystudzeniu wystarczy przekroić go na pół i wysmarować powidłami, dżemem lub ulubioną masą. Dalej postępować jak wyżej. |