Składniki
Składniki na patelnię o średnicy 28 cm:
- 15 g drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 150 ml ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżeczki oleju
- 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0.5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- ulubiony sos do posmarowania pizzy
Dodatkowo ulubione składnki, u mnie:
- pieczarki
- ser mozzarella
- papryka
- cebula
- szynka
Opis dania
W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się pizza z patelni. Powiem Wam szczerze, że pokuszona wieloma pozytywnymi opiniami na jej temat, postanowiłam sama ją przygotować. Pizza na patelni jest bardzo pyszna i praktycznie niczym nie różni się od tradycyjnej domowej pizzy pieczonej w piekarniku. Dodatkowo pizzę z patelni piecze się, ups… smaży się znacznie szybciej, a samo danie jest świetną alternatywą dla wszystkich osób, które w mieszkaniu nie posiadają piekarnika. Pizzę można przygotować z drożdżami lub bez, ja jednak postawiłam na ciasto drożdżowe. 🙂
Ja swoją pizzę z patelni przygotowywałam na patelni o średnicy 28 cm.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta:Do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i dodać 2 łyżeczki ciepłej wody. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól, zioła prowansalskie i olej, wymieszać łyżką. Po upływie 10 minut do mąki z przyprawami dodać ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, wymieszać łyżką i wyrobić ciasto. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut. |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, należy je rozwałkować na wielkość patelni, na której zamierzamy smażyć pizzę. Ciasto rozłożyć na samym dnie patelni, podsmażyć na małym ogniu około 4 minuty. Po tym czasie ciasto przewrócić na drugą stronę, posmarować sosem (u mnie keczup z cukinii) i ułożyć dodatki. Pizzę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut, do czasu rozpuszczenia się sera. |
Komentarze Ukryj komentarze
Fajny przepis. Wspaniały smak.
Cukru nie ma w składnikach a w opisie jest
Dzięki za wskazówkę, już poprawiam 🙂
Najlepsza pizza z patelni jaką jadłam, a przewinęło się ich całkiem sporo. Osobiście stawiam na jedzenie fit, dietetyczne obiadki i takie sprawy, jednak takiej pizzy nie idzie się oprzeć, tym bardziej że robi się ją bardzo szybko 🙂
No to bardzo się cieszę! 😀