Pizza z patelni

Przepis na pizzę z patelni

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na patelnię o średnicy 28 cm:
15 g drożdży
1 i 1/4 szklanki mąki
150 ml ciepłej przegotowanej wody
2 łyżeczki oleju
0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
0.5 łyżeczki cukru
szczypta soli
ulubiony sos do posmarowania pizzy
Dodatkowo ulubione składnki, u mnie:
pieczarki
ser mozzarella
papryka
cebula
szynka

Składniki

  • Składniki na patelnię o średnicy 28 cm:

  • Dodatkowo ulubione składnki, u mnie:

Opis dania

Udostępnij

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się pizza z patelni. Powiem Wam szczerze, że pokuszona wieloma pozytywnymi opiniami na jej temat, postanowiłam sama ją przygotować. Pizza na patelni jest bardzo pyszna i praktycznie niczym nie różni się od tradycyjnej domowej pizzy pieczonej w piekarniku. Dodatkowo pizzę z patelni piecze się, ups… smaży się znacznie szybciej, a samo danie jest świetną alternatywą dla wszystkich osób, które w mieszkaniu nie posiadają piekarnika. Pizzę można przygotować z drożdżami lub bez, ja jednak postawiłam na ciasto drożdżowe. 🙂

Ja swoją pizzę z patelni przygotowywałam na patelni o średnicy 28 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta:

Do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i dodać 2 łyżeczki ciepłej wody. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól, zioła prowansalskie i olej, wymieszać łyżką. Po upływie 10 minut do mąki z przyprawami dodać ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, wymieszać łyżką i wyrobić ciasto. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.

2
Gotowe

W czasie, jak ciasto będzie rosło, możemy przygotować składniki. Ja pokroiłam szynkę i ser w paski, paprykę w większą kostkę, cebulę w pióra i pieczarki w plastry. Pieczarki lekko podsmażyłam, by nie puściły zbyt wiele wody na pizzy.

3
Gotowe

Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, należy je rozwałkować na wielkość patelni, na której zamierzamy smażyć pizzę. Ciasto rozłożyć na samym dnie patelni, podsmażyć na małym ogniu około 4 minuty. Po tym czasie ciasto przewrócić na drugą stronę, posmarować sosem (u mnie keczup z cukinii) i ułożyć dodatki.

Pizzę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut, do czasu rozpuszczenia się sera.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem
poprzedni
Kieszonka z kurczaka ze szpinakiem i mozarellą
Zupa porowa krem
następny
Zupa porowa krem z pulpecikami

Komentarze Ukryj komentarze

Najlepsza pizza z patelni jaką jadłam, a przewinęło się ich całkiem sporo. Osobiście stawiam na jedzenie fit, dietetyczne obiadki i takie sprawy, jednak takiej pizzy nie idzie się oprzeć, tym bardziej że robi się ją bardzo szybko 🙂

Skomentuj