Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczakalub 4 pojedyncze
- 300 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sera mozzarella
- 2 łyżki masłado smażenia
Do marynaty:
- 4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
Opis dania
W tym wpisie przedstawiam przepis na kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Jest to pomysł na przygotowanie piersi z kurczaka w niebanalnym stylu. Przygotowanie kieszonki z kurczaka jest bardzo proste, a smak naprawdę super. Kieszonki z kurczaka najpierw podsmaża się na patelni, a później zapieka w piekarniku, dzięki czemu mięso jest aromatyczne i soczyste. Jak je przygotować? Sprawdź poniżej!
Przygotowanie
1 Gotowe | Piersi z kurczaka umyć i oczyścić. Jeśli korzystamy z piersi podwójnych, należy je podzielić na 4 pojedyncze. Filety przeciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Do miseczki przelać olej, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Filety z kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. |
2 Gotowe | Szpinak dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek drobno posiekać. |
3 Gotowe | Każdą kieszonkę nadziać plastrami mozzarelli i szpinakiem, dokładnie spiąć za pomocą wykałaczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, układać kieszonki z kurczaka i obsmażyć z obu stron na złocisty kolor. Kieszonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Kieszonki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie najczęściej są to pieczone ziemniaki i surówka. |