Zupa pizza

Zupa pizza przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
500 g mięsa mielonego ja użyłam wieprzowego, może być także drobiowe lub wołowe
300 g pieczarek
2 papryki w różnych kolorach u mnie czerwona i żółta
5-6 średnich pomidorów
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1,5-2 litry bulionu
2x100 g serki topione śmietankowe
2 łyżki śmietany do zup 18%
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta pieprzu cayenne
1.5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przyprawy do dań włoskich
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
kawałek twardego sera - u mnie Grana Padano może być także Parmezan lub Bursztyn

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym przepisie przedstawię Wam zupełną nowość, która ostatnio zagościła w mojej kuchni. Zupa pizza przygotowana na bazie świeżych pomidorów, papryki, pieczarek i mielonego mięsa sprawiła, że nasze kubki smakowe odpaliły rakietki i poleciały w kosmos! 😀 Zupa pizzowa jest naprawdę warta spróbowania i polecam ją naprawdę każdemu, kto czasami lubi przełamać klasykę i spróbować czegoś nowego. 🙂

PRAWDZIWY OBŁĘD!

Przygotowanie

1
Gotowe

Papryki i pomidory dokładnie umyć i sparzyć. Papryki przekroić na pół, dokładnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojoną paprykę przerzucić do garnka, dodać łyżkę oliwy, przyprawę włoską, pieprz cayenne i paprykę mieloną. Smażyć przez około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.

Pomidory obrać ze skóry, usunąć twarde elementy i pokroić w kostkę. Dodać do smażącej się papryki, smażyć na niewielkim ogniu przez około 7 minut. Gdy z pomidorów wydzieli się sok, warzywa należy zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.

2
Gotowe

Mięso przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem (około 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu), dokładnie wymieszać.

Mięso podsmażyć na patelni tak, by zyskało rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodać do mięsa drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Mięso przełożyć do garnka z wywarem, całość dalej dusić pod przykryciem.

3
Gotowe

Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plastry lub ćwiartki według uznania. Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła i wrzucić pieczarki. Smażyć do czasu całkowitego odparowania wody. Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka z zupą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.

4
Gotowe

Do zupy dodać serki topione i dokładnie wymieszać, by wszystkie grudki dokładnie się rozprowadziły. Na koniec dodać odrobinę śmietany i całość doprawić do smaku.

Poporcjowaną zupę posypać posiekaną natką pietruszki i startym serem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
poprzedni
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Zupa porowa krem
następny
Zupa porowa krem z pulpecikami
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
poprzedni
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami
Zupa porowa krem
następny
Zupa porowa krem z pulpecikami

Skomentuj