Składniki
- 500 g mięsa mielonegoja użyłam wieprzowego, może być także drobiowe lub wołowe
- 300 g pieczarek
- 2 papryki w różnych kolorachu mnie czerwona i żółta
- 5-6 średnich pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1,5-2 litry bulionu
- 2x100 g serki topione śmietankowe
- 2 łyżki śmietany do zup18%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- 1.5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przyprawy do dań włoskich
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- kawałek twardego sera - u mnie Grana Padanomoże być także Parmezan lub Bursztyn
Opis dania
W dzisiejszym przepisie przedstawię Wam zupełną nowość, która ostatnio zagościła w mojej kuchni. Zupa pizza przygotowana na bazie świeżych pomidorów, papryki, pieczarek i mielonego mięsa sprawiła, że nasze kubki smakowe odpaliły rakietki i poleciały w kosmos! 😀 Zupa pizzowa jest naprawdę warta spróbowania i polecam ją naprawdę każdemu, kto czasami lubi przełamać klasykę i spróbować czegoś nowego. 🙂
PRAWDZIWY OBŁĘD!
Przygotowanie
1 Gotowe | Papryki i pomidory dokładnie umyć i sparzyć. Papryki przekroić na pół, dokładnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojoną paprykę przerzucić do garnka, dodać łyżkę oliwy, przyprawę włoską, pieprz cayenne i paprykę mieloną. Smażyć przez około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory obrać ze skóry, usunąć twarde elementy i pokroić w kostkę. Dodać do smażącej się papryki, smażyć na niewielkim ogniu przez około 7 minut. Gdy z pomidorów wydzieli się sok, warzywa należy zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. |
2 Gotowe | Mięso przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem (około 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu), dokładnie wymieszać. Mięso podsmażyć na patelni tak, by zyskało rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodać do mięsa drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. Mięso przełożyć do garnka z wywarem, całość dalej dusić pod przykryciem. |
3 Gotowe | Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plastry lub ćwiartki według uznania. Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła i wrzucić pieczarki. Smażyć do czasu całkowitego odparowania wody. Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka z zupą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut. |
4 Gotowe | Do zupy dodać serki topione i dokładnie wymieszać, by wszystkie grudki dokładnie się rozprowadziły. Na koniec dodać odrobinę śmietany i całość doprawić do smaku. Poporcjowaną zupę posypać posiekaną natką pietruszki i startym serem. |