Składniki
Składniki na około 50 średnich pączków:
- 1 kg mąki pszennej (typ 550)
- 14 żółtek
- 1 kostka (100 g) drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 3/4 kostki masła
- 0.5 szklanki cukru
- 2-3 łyżki cukru wanilinowego
- 1 kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- nadzienie według uznaniau mnie powidła śliwkowe
Lukier do pączków:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ciemnego kakao (opcjonalnie do wzorów)
Opis dania
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pączki tradycyjne, który od niepamiętnych czasów spoczywa w moim zeszycie z przepisami. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i lekkie – po prostu pyszne! Ja swoje pączki przygotowałam z domowymi powidłami śliwkowymi, jednak równie dobrze można nadziać je np. budyniem. Pączki z tego przepisu długo zachowują świeżość, a sam przepis na te pączuchy jest dość łatwy. Z podanych proporcji wychodzi około 50 sztuk pączków średniej wielkości. Poznajcie mój sprawdzony przepis na pączki tradycyjne!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie rozczynu z drożdży:Drożdże pokruszyć do rondelka, dodać łyżkę cukru, 1/3 szklanki mleka i 3 łyżki mąki (składniki odjąć od proporcji podanych w przepisie). Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - drożdże powinny podwoić swoją objętość. |
2 Gotowe | Żółtka jaj utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do jaj dodać resztę ciepłego mleka. |
3 Gotowe | Ciasto na pączki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, szklanką wycinać kuleczki pożądanej wielkości. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | W garnku nagrzać olej lub smalec (według uznania). Tłuszcz powinien być mocno gorący, by pączki nie napiły tłuszczu. To, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany możemy sprawdzić zanurzając w nim drewnianą łyżkę. Jeśli wokół łyżki pojawiają się bąbelki, możemy wrzucać wyrośnięte pączki. |
6 Gotowe | Pączki smażyć partiami na złocisty kolor. Pączki po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. |
7 Gotowe | Lukier do pączków:Jak wiadomo, domowe pączki najlepiej smakują z lukrem. Ja swoje pączki lukrowałam lukrem białym i zrobiłam ciemne wzory. Do miseczki przesypać cukier puder, dodać sok z cytryny i wrzątek. Całość dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek. W tak przygotowanym lukrze maczać przestudzone pączki, odkładać do wyschnięcia. Gdy wszystkie pączki będą polukrowane na biało, możemy przygotować lukier ciemny do zrobienia wzorów. Sposób postępowania w przygotowaniu ciemnego lukru jest taki sam, jak w przypadku lukru białego z tym, że do masy dodajemy ciemne kakao. Ciemnym lukrem "malujemy" wzory na białym, podeschniętym już lukrze. |
Komentarze Ukryj komentarze
Uwielbiam pączki domowej roboty, tylko sama nie potrafię ich zrobić. Te wyglądają pysznie.