Składniki
Składniki na keksówkę 10x28 cm:
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 180 g masłaresztę zostawić do polewy
- 180 g śmietany gęstej (18%)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
Składniki do polewy czekoladowej:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 20 g masła
- 2 łyżki śmietany (płynnej)
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na ciasto murzynek. Delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto rozpływa się w ustach. Murzynka po upieczeniu bez przeszkód możemy przełożyć powidłami czy ulubionym dżemem, jednak i bez tego jest naprawdę pyszny. Mój murzynek zawsze podaję z przepyszną polewą czekoladową. Polecam każdemu łasuchowi! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta:Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i dalej ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Mąkę z proszkiem do pieczenia, kakaem i sodą oczyszczoną przesiać przez sitko, dodać do masy z masła, jaj i cukru. Dodać także śmietanę i ucierać/miksować do całkowitego połączenia się wszystkich składników. |
2 Gotowe | Keksówkę przesmarować niewielką ilością masła, margaryny lub oleju, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na murzynka przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-45 minut (do suchego patyczka). |
3 Gotowe | Przygotowanie polewy czekoladowej:W małym garnuszku zagotować niewielką ilość wody. Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do metalowej miseczki, postawić na garnuszku. Podgrzewać na najmniejszym ogniu palnika do czasu rozpuszczenia się masła i czekolady. Na końcu dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł zakalec :((((
Trudno mi jednoznacznie wskazać powód, dlaczego ciasto nie wyszło. Mam nadzieję, że kolejnym razem się uda. 🙂