Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany 18%śmietana płynna, u mnie żółta z Łaciatego
- 200 g masła lub margarynyu mnie pół na pół
Dodatkowo:
- 6 łyżek cukruopcjonalnie
- 1 jajkoroztrzepane
- ulubiony dżem, powidła, czekolada, jabłka...nadzienie według uznania :)
Opis dania
W tym wpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny. Rogaliki kruche są bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę nieziemski. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska lub deser do kawy. Ja do ciasta dodatkowo dodałam cukier i zwinięte już rogaliki posmarowałam roztrzepanym jajkiem, dla uzyskania rumianego koloru po upieczeniu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Miękkie masło lub margarynę przełożyć do miski. Dodać śmietanę, opcjonalne cukier oraz przesianą mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę. |
2 Gotowe | Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części. Część ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Podzielić na trójkąty. W zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta położyć nadzienie, zwijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób przygotować każdą część ciasta. |
3 Gotowe | Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Dla uzyskania ładnego koloru, wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka (1 łyżka). Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki 3 składnikowe posypać cukrem pudrem lub polukrować. |
Komentarze Ukryj komentarze
Przepis rewelacja,szybki i prosty w przygotowaniu 😉 Rogaliki robię je bardzo często,są przepyszne 😉
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu! 🙂
Czy mozna by zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym. Mam dużo w lodówce😉
Pewnie, że tak 🙂
Kruche rogaliki! Uwielbiam je! Najbardziej z powidłami lub czekoladą!
Ja rogaliki 3 składnikowe robię z twarożkiem i tez dodaje cukru do ciasta 😀 chyba każdy dodaje w końcu to wypiek na słodko. Widziałam kiedyś recepturę na ciasto na rogale z miodem, polecam spróbować. Przepis z powidłami chętnie przetestuje 🙂
Fajna alternatywa dla rogali marcińskich których cena jest oszałamiająca. .. te z powidłami z pewnością posmakują też dzieciom 🙂