Tort bezowy z truskawkami
śmietaną i serkiem mascarpone

Tort bezowy z truskawkami śmietaną i serkiem mascarpone

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
10 białek
0.5 kg cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
0.5 l śmietany kremówki 36%
1 opakowanie serka mascarpone około 300 g
1-2 łyżeczki cukier wanilinowy
2 łyżki cukru pudru
truskawki

Składniki

  • Masa:

Opis dania

Udostępnij

Często zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych białek przygotowałam wyśmienity torcik bezowy z truskawkami, śmietaną i serkiem mascarpone. Beza wyszła chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku. Jej przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane, jednak samo pieczenie zajmuje dość sporo czasu. Ale warto!

Przygotowanie

1
Gotowe
20 minut

Przygotowanie blatów bezowych:

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (najlepiej łyżką). Pod koniec ubijania, kiedy dodamy już cały cukier, dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji bezy.

Przygotować blaszkę - ja swoje blaty piekłam na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Żeby blaty były równe wykorzystałam samą ramkę od tortownicy. Można także na pergaminie odrysować ołówkiem koła, np. od talerza. W takim przypadku pergamin odwrócić szkicem do dołu, by na bezie nie pozostały ślady po ołówku.

Bezy piec w temperaturze 130 stopni przez około 50 minut.
Dobrze, by blaty pieczone były dzień wcześniej, aby beza przez noc mogła przeschnąć w uchylonym piekarniku.

2
Gotowe

Przygotowanie masy:

Do wysokiej miski przełożyć serek mascarpone i zalać dobrze schłodzoną śmietanką. Ubić na sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy.

Truskawki dokładnie umyć i pokroić według uznania. Jeden blat położyć na talerzu, położyć masę i truskawki, przykryć drugim blatem.

Krojenie tortu bezowego będzie łatwiejsze, jeśli będziemy to robić nożem maczanym w gorącej wodzie.
Do tortu możemy użyć także innych owoców.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami
poprzedni
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami (bez pieczenia)
Rogaliki kruche z 3 składników
następny
Rogaliki kruche z 3 składników
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami
poprzedni
Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami (bez pieczenia)
Rogaliki kruche z 3 składników
następny
Rogaliki kruche z 3 składników

Komentarze Ukryj komentarze

Nie jadłam jeszcze takiego tortu bezowego! Nie wiem czy bym podołała 😉 za to truskawki wyjem z chęcią! 🙂

Beza i serek mascarpone z kwaśną nutką? To coś zdecydowanie dla mnie! Oby szykowało się jakieś przyjęcie, na pewno wykorzystać przepis 🙂

Skomentuj