Składniki
- 10 białek
- 0.5 kg cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
- 0.5 l śmietany kremówki36%
- 1 opakowanie serka mascarponeokoło 300 g
- 1-2 łyżeczki cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
Opis dania
Często zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych białek przygotowałam wyśmienity torcik bezowy z truskawkami, śmietaną i serkiem mascarpone. Beza wyszła chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku. Jej przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane, jednak samo pieczenie zajmuje dość sporo czasu. Ale warto!
Przygotowanie
1 Gotowe 20 minut | Przygotowanie blatów bezowych:Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (najlepiej łyżką). Pod koniec ubijania, kiedy dodamy już cały cukier, dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji bezy. Przygotować blaszkę - ja swoje blaty piekłam na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Żeby blaty były równe wykorzystałam samą ramkę od tortownicy. Można także na pergaminie odrysować ołówkiem koła, np. od talerza. W takim przypadku pergamin odwrócić szkicem do dołu, by na bezie nie pozostały ślady po ołówku. Bezy piec w temperaturze 130 stopni przez około 50 minut. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy:Do wysokiej miski przełożyć serek mascarpone i zalać dobrze schłodzoną śmietanką. Ubić na sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Truskawki dokładnie umyć i pokroić według uznania. Jeden blat położyć na talerzu, położyć masę i truskawki, przykryć drugim blatem. Krojenie tortu bezowego będzie łatwiejsze, jeśli będziemy to robić nożem maczanym w gorącej wodzie. |
Komentarze Ukryj komentarze
Wygląda pycha, spróbuję zrobić na weekend 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego tortu bezowego! Nie wiem czy bym podołała 😉 za to truskawki wyjem z chęcią! 🙂
Beza i serek mascarpone z kwaśną nutką? To coś zdecydowanie dla mnie! Oby szykowało się jakieś przyjęcie, na pewno wykorzystać przepis 🙂