Ciasto z nutellą i sucharkami
bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia - z nutellą i sucharkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Masa ciemna (spód):
1 opakowanie (290 g) sucharków
0.5 kostki masła
350 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego
Masa biała:
500 ml śmietany kremówki 30%
0.5 szklanki gorącej przegotowanej wody
4 łyżeczki żelatyny
2 serki Fantasia z kawałkami czekolady mlecznej
Na wierzch:
0.75 litra wody
3 galaretki truskawkowe
opcjonalnie owoce - truskawki, maliny, borówki

Składniki

  • Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm

  • Masa ciemna (spód):

  • Masa biała:

  • Na wierzch:

Opis dania

Udostępnij

Z racji, iż tegoroczne lato było dość upalne, maksymalnie ograniczyłam używanie piekarnika. Coraz częściej w mojej kuchni zaczęły pojawiać się bowiem ciasta bez pieczenia, które nie dość, że smakują wyśmienicie, to jeszcze są błyskawiczne w przygotowaniu. Tak też było w przypadku ciasta bez pieczenia z Nutellą i sucharkami, który składa się z trzech pysznych warstw – czekoladowego spodu, śmietanki z serkami Fantasia i galaretki truskawkowej, do której możemy dorzucić także owoce (u mnie borówki). Jest to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzi! Sprawdź przepis na ciasto bez pieczenia z kremem czekoladowym i sucharkami. 🙂

Z podanych niżej składników przygotowałam ciasto w tortownicy o średnicy 28 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie spodu:

Sucharki rozkruszyć na pył za pomocą malaksera lub rozgnieść kulką do ciasta. Do sucharków dodać czekoladę i roztopione masło, dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, uformować spód. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania białej masy.

2
Gotowe

Przygotowanie masy śmietankowej:

W połowie szklanki przegotowanej, gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeśli zauważymy, że żelatyna zaczyna tężeć, należy przygotować śmietanę.

Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać serki wraz z kawałkami czekolady i tężejącą żelatynę, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Masę odstawić na moment do lodówki, by jeszcze troszeczkę zgęstniała.

Jeśli zauważymy, że żelatyna zaczyna ściągać śmietankę, masę należy wylać na przygotowany wcześniej spód czekoladowy. Odstawić z powrotem do lodówki.

3
Gotowe

Przygotowanie galaretki:

W garnuszku zagotować 0.75 litra wody, zestawić z ognia i rozpuścić w niej 3 galaretki. Odstawić do wystudzenia. Jeśli galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę białą.

Jeśli używamy owoców, możemy wrzucić je bezpośrednio do wystudzonej już galaretki (w przypadku borówek) lub rozłożyć na masie białej i dopiero zalać galaretką.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Koperty z jabłkami przepis
poprzedni
Koperty z jabłkami
Bounty ciasto bez pieczenia
następny
Ciasto Bounty bez pieczenia
Koperty z jabłkami przepis
poprzedni
Koperty z jabłkami
Bounty ciasto bez pieczenia
następny
Ciasto Bounty bez pieczenia

Komentarze Ukryj komentarze

Osobiście ciasto z Nutellą na spodzie z sucharków robiłam z malinami i wiśniami, przekładane serkiem homogenizowanym (najlepiej sprawdza się Danio). U znajomej natomiast próbowałam wersji z brzoskwiniami i truskawkami. Borówkowego wydania jeszcze nie próbowałam, ale chętnie nadrobię zaległości 🙂

Moja Mama miała pierwotny przepis z serkami Danio, jednak ja trochę zmieniłam i dodałam Fantasię. Wyszło równie pyszne 🙂
A borówki są naprawdę super, polecam spróbować 🙂

Skomentuj