Ciasto Bounty
bez pieczenia

Bounty ciasto bez pieczenia

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Spód:
300 g ciasteczek (markizy kakaowe z nadzieniem kokosowym) u mnie ciastka HIT
0.5 kostki masła
0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa kokosowa:
2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady białej 90-100 g
1/4 kostki masła
Polewa czekoladowa:
0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka czekolady mlecznej
0.5 szklanki śmietany kremówki
1/4 kostki masła

Składniki

  • Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm

  • Spód:

  • Masa kokosowa:

Opis dania

Udostępnij

Jesteście zwolennikami kokosowego batonika Bounty? Teraz możecie przygotować go w domu w postaci ciasta! Ciasto Bounty jest to bardzo proste ciasto bez pieczenia, a jego smak jest praktycznie identyczny jak smak popularnego batonika. Połączenie masy kokosowej i czekolady jest naprawdę nieziemskie, dlatego polecam to ciasto każdemu. 🙂 Sprawdź prosty przepis na ciasto Bounty bez pieczenia! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie spodu:

Ciasteczka wrzucić do malaksera lub rozgnieść na pył za pomocą kulki do ciasta.
Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodać do ciasteczek i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, uformować spód i dobrze dodusić (najlepiej dnem szklanki).

Ciasto odstawić do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.

2
Gotowe

Przygotowanie masy kokosowej:

W niewielkim garnuszku mocno podgrzać śmietanę z masłem (nie gotować!). Mocno ciepłą śmietanę zestawić z ognia, dodać posiekaną lub pokruszoną czekoladę białą, odczekać około 2 minut i wymieszać. Czekolada powinna ładnie się rozpuścić.

Do masy czekoladowej dodać cukier puder i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, odstawić ją na chwilę, by wiórki się "napiły". Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać i odstawić do lodówki.

3
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Czekoladę mleczną i gorzką przełożyć do miseczki, dodać masło i śmietanę. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia i wylać na ciasto.

Ciasto Bounty przechowywać w lodówce.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasta bez pieczenia - z nutellą i sucharkami
poprzedni
Ciasto z nutellą i sucharkami bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia - z nutellą i sucharkami
poprzedni
Ciasto z nutellą i sucharkami bez pieczenia

Komentarze Ukryj komentarze

Akurat szukałam pomysłu na czekoladowy placek bez pieczenia, a tu jeszcze z wiórkami kokosowymi się trafił 🙂 Uwielbiam batony Bounty, więc jestem pewna, że to ciasto również mi posmakuje!

Skomentuj