Składniki
Składniki na standardową blaszkę
Murzynek:
- 1.5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 jaj
Sernik:
- 0.5 kg twarogu mielonegochudy lub półtłusty
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0.5 kostki margaryny
Opis dania
Dzień dobry, w dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem z „Maminego zeszytu”. Ciasto cielaczek z tego przepisu od zawsze przygotowywane było w moim rodzinnym domu. Jest to połączenie sernika z murzynkiem, które pamiętam dobrze z czasów dzieciństwa. Przepis na cielaczka jest bardzo prosty, a samo ciasto wygląda bardzo efektownie. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie murzynka:Margarynę z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i ciemnym kakao zagotować. Mieszać, by masa się nie przypaliła, odstawić do przestudzenia. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać przez sitko. Gdy masa będzie już przestudzona, dodać żółtka i mąkę, dokładnie wyrobić za pomocą kulki do ciasta. Białka ubić na pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy serowej:Margarynę rozpuścić w garnku. Żółtka oddzielić od białek. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Dziękuję za przepis! Wypróbowałam, wyszło piękne i smaczne. <3
Bardzo się cieszę! 🙂
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, muszę zrobić, bo teraz ogromnego smaka mam 😀
ale mi smaku zrobiłaś na takie pyszne ciasto