Ciasto cielaczek
czyli sernik z murzynkiem

Ciasto cielaczek czyli sernik z murzynkiem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na standardową blaszkę
Murzynek:
1.5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1/4 szklanki wody
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
6 jaj
Sernik:
0.5 kg twarogu mielonego chudy lub półtłusty
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 kostki margaryny

Składniki

  • Składniki na standardową blaszkę

  • Murzynek:

  • Sernik:

Opis dania

Udostępnij

Dzień dobry, w dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem z „Maminego zeszytu”. Ciasto cielaczek z tego przepisu od zawsze przygotowywane było w moim rodzinnym domu. Jest to połączenie sernika z murzynkiem, które pamiętam dobrze z czasów dzieciństwa. Przepis na cielaczka jest bardzo prosty, a samo ciasto wygląda bardzo efektownie. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie murzynka:

Margarynę z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i ciemnym kakao zagotować. Mieszać, by masa się nie przypaliła, odstawić do przestudzenia. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać przez sitko.

Gdy masa będzie już przestudzona, dodać żółtka i mąkę, dokładnie wyrobić za pomocą kulki do ciasta. Białka ubić na pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.

Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

2
Gotowe

Przygotowanie masy serowej:

Margarynę rozpuścić w garnku. Żółtka oddzielić od białek.
Do margaryny dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka, ubijać na gładką i puszystą masę. Do całości stopniowo dodawać ser, ciągle miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodać kartoflankę (mąkę ziemniaczaną). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.

3
Gotowe

Masę serową wykładać łyżką na murzynka - punktowo. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Bounty ciasto bez pieczenia
poprzedni
Ciasto Bounty bez pieczenia
Racuchy drożdżowe z jabłkami
następny
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj