Ciasto 3 bit
na herbatnikach (bez pieczenia)

Prosty przepis na ciasto 3 bit

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do masy budyniowej:
2.5 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe można zastąpić własnym budyniem - patrz wskazówka pod przepisem
1 łyżka cukru
1 kostka masła
Składniki do masy śmietanowej:
0.5 litra śmietany kremówki (30-36%)
1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowym można zastąpić samą żelatyną lub specjalnym fixem do śmietany
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 duże opakowania herbatników (3x200 g)
1 puszka masy kajmakowej
czekolada na wierzch

Składniki

  • Składniki do masy budyniowej:

  • Składniki do masy śmietanowej:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Ciasto 3-bit jest chyba jednym z bardziej popularnych ciast bez pieczenia. Nic dziwnego – ciasto 3 Bit przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest bardzo proste i jakże smaczne! Ciasto 3 bit na herbatnikach doskonale sprawdzi się jako pyszny deser na weekend, a także jako efektownie wyglądające ciasto na imprezę. Ciasto 3 bit składa się z trzech warstw – masy kajmakowej, budyniowej i śmietanowej, przełożonych herbatnikami, a całość zwieńczona jest pyszną polewą czekoladową lub wiórkami czekolady. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na ciasto 3 bit, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. 😉

Ja do przygotowania swojego 3-bita użyłam mniejszej blaszki, dlatego też otrzymałam 4 warstwy. Wy możecie bez problemu użyć blaszki standardowej, dzięki czemu otrzymacie 3 warstwy ciasta 3-bit na herbatnikach. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Na blaszce ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć masę kajmakową i rozsmarować po całości. Przykryć drugą warstwą herbatników.

2
Gotowe

Przygotowanie masy budyniowej:

Dwie szklanki mleka przelać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. W pozostałej połowie szklanki rozpuścić budyń. Zagotowane mleko z cukrem zestawić z ognia, wlać przygotowaną mieszankę i energicznie wymieszać, by nie było grudek.

Budyń z powrotem postawić na ogniu, lekko podgrzewać cały czas mieszając, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Uważać, by nie przypalić budyniu. Budyń zestawić z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Budyń z paczki można zastąpić swoim, patrz wskazówka pod przepisem.

3
Gotowe

Miękkie masło przełożyć do miski, ubić na białą, puszystą masę. Do ubitego masła stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć trzecią warstwą ciastek.

4
Gotowe

Przygotowanie masy śmietanowej:

W garnku zagotować 1 szklankę wody, zestawić z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. galaretkę pozostawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie widocznie się zsiadać, należy przygotować śmietanę.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Stopniowo dolewać zsiadającą się galaretkę. Na koniec całość delikatnie wymieszać łyżką. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka, należy odstawić ją na moment do lodówki. Jeśli masa widocznie zgęstnieje, wylać ją na ciasto i wyrównać. Całe ciasto odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

5
Gotowe

Ciasto 3 bit udekorować według uznania wiórkami czekolady bądź przygotować do niego polewę. Przepis na polewę znajdziesz TUTAJ

Wskazówka:

  • Jeśli chcemy przygotować ciasto 3 bit z polewą, ostatnią masę możemy przykryć dodatkową warstwą herbatników, by polewa lepiej trzymała się na cieście.
  • Ciasto 3-bit możemy także przygotować na krakersach. Proces przygotowania ciasta jest identyczny jak wyżej, jednak herbatniki zastępujemy krakersami.
  • Ja dla lepszego kontrastu, do ciasta 3 bit użyłam ciemnych herbatników, jednak jasne sprawdzą się równie dobrze. 🙂
  • Aby masę kajmakową było nam łatwiej rozsmarować, możemy ją delikatnie podgrzać.

Budyń z paczki możemy zastąpić własnym. Do połowy szklanki mleka dodać 1 żółtko, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej i 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i dalej postępować tak, jak w przypadku budyniu z paczki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na babkę gotowaną
poprzedni
Babka gotowana (babka wielkanocna)
Pączki serowe przepis
następny
Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)
Przepis na babkę gotowaną
poprzedni
Babka gotowana (babka wielkanocna)
Pączki serowe przepis
następny
Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)

Komentarze Ukryj komentarze

To ciasto wygląda tak smacznie! Zrobię to przez weekend dla mojej rodziny, jestem pewien, że wszyscy ją pokochają. Dziękuję za ten przepis!

Ściśle trzymałam się przepisu i zrobiłam krok po kroku tak jak Pani. Niestety całość nie smakuje dobrze. Masa budyniowa nie smakuje mi. Ciut za dużo masła, chyba poprostu wole masę bez budyniu z proszku. Natomiast bita śmietana z dodatkiem galaretki jest dosyć kwaśna dobrze że miałam przezroczysta o smaku truskawkowym bo o smaku cytrynowym juz całkowicie była by nie smaczna. Zdecydowanie nastepnym razem zrobię masę budyniowa ze sprawdzonego przepisu i śmietanę z żylatyną i odrobina cukru pudru.

Też często przygotowuję swój budyń i przez omsknięcie nie dopisałam we wskazówkach. 🙂
Galaretki też użyłam truskawkowej i dodałam ciutkę pudru, ale widzę, że też omyłkowo pominęłam 🙂
Zaraz poprawię przepis, dzięki za komentarz! 🙂

Ja robiłam na mniejszej 30×25 cm, dlatego wyszły 4 warstwy 🙂
Jednak podane proporcje spokojnie wystarczą na blaszkę standardową 36×25 cm 🙂

Nie wiem jak z przygotowaniem, bo nie potrafię piec ale potwierdzam, że ciasto jest bardzo smaczne 🙂 wczoraj próbowałem 🙂

Skomentuj