Składniki
Składniki do masy budyniowej:
- 2.5 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowemożna zastąpić własnym budyniem - patrz wskazówka pod przepisem
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka masła
Składniki do masy śmietanowej:
- 0.5 litra śmietany kremówki (30-36%)
- 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowymmożna zastąpić samą żelatyną lub specjalnym fixem do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3 duże opakowania herbatników (3x200 g)
- 1 puszka masy kajmakowej
- czekolada na wierzch
Opis dania
Ciasto 3-bit jest chyba jednym z bardziej popularnych ciast bez pieczenia. Nic dziwnego – ciasto 3 Bit przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest bardzo proste i jakże smaczne! Ciasto 3 bit na herbatnikach doskonale sprawdzi się jako pyszny deser na weekend, a także jako efektownie wyglądające ciasto na imprezę. Ciasto 3 bit składa się z trzech warstw – masy kajmakowej, budyniowej i śmietanowej, przełożonych herbatnikami, a całość zwieńczona jest pyszną polewą czekoladową lub wiórkami czekolady. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na ciasto 3 bit, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. 😉
Ja do przygotowania swojego 3-bita użyłam mniejszej blaszki, dlatego też otrzymałam 4 warstwy. Wy możecie bez problemu użyć blaszki standardowej, dzięki czemu otrzymacie 3 warstwy ciasta 3-bit na herbatnikach. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Na blaszce ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć masę kajmakową i rozsmarować po całości. Przykryć drugą warstwą herbatników. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy budyniowej:Dwie szklanki mleka przelać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. W pozostałej połowie szklanki rozpuścić budyń. Zagotowane mleko z cukrem zestawić z ognia, wlać przygotowaną mieszankę i energicznie wymieszać, by nie było grudek. Budyń z powrotem postawić na ogniu, lekko podgrzewać cały czas mieszając, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Uważać, by nie przypalić budyniu. Budyń zestawić z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Budyń z paczki można zastąpić swoim, patrz wskazówka pod przepisem. |
3 Gotowe | Miękkie masło przełożyć do miski, ubić na białą, puszystą masę. Do ubitego masła stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć trzecią warstwą ciastek. |
4 Gotowe | Przygotowanie masy śmietanowej:W garnku zagotować 1 szklankę wody, zestawić z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. galaretkę pozostawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie widocznie się zsiadać, należy przygotować śmietanę. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Stopniowo dolewać zsiadającą się galaretkę. Na koniec całość delikatnie wymieszać łyżką. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka, należy odstawić ją na moment do lodówki. Jeśli masa widocznie zgęstnieje, wylać ją na ciasto i wyrównać. Całe ciasto odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. |
5 Gotowe | Ciasto 3 bit udekorować według uznania wiórkami czekolady bądź przygotować do niego polewę. Przepis na polewę znajdziesz TUTAJ |
Komentarze Ukryj komentarze
Trzy bit najlepiej smakuje na zimno, mniami!
3 bit jest jednym z ulubionych batonów moich dzieciaków. Połączenie herbatników z czekoladą zawsze pasuje idealnie.
Muszę w końcu zrobić to ciasto ☺
To ciasto wygląda tak smacznie! Zrobię to przez weekend dla mojej rodziny, jestem pewien, że wszyscy ją pokochają. Dziękuję za ten przepis!
Ściśle trzymałam się przepisu i zrobiłam krok po kroku tak jak Pani. Niestety całość nie smakuje dobrze. Masa budyniowa nie smakuje mi. Ciut za dużo masła, chyba poprostu wole masę bez budyniu z proszku. Natomiast bita śmietana z dodatkiem galaretki jest dosyć kwaśna dobrze że miałam przezroczysta o smaku truskawkowym bo o smaku cytrynowym juz całkowicie była by nie smaczna. Zdecydowanie nastepnym razem zrobię masę budyniowa ze sprawdzonego przepisu i śmietanę z żylatyną i odrobina cukru pudru.
Też często przygotowuję swój budyń i przez omsknięcie nie dopisałam we wskazówkach. 🙂
Galaretki też użyłam truskawkowej i dodałam ciutkę pudru, ale widzę, że też omyłkowo pominęłam 🙂
Zaraz poprawię przepis, dzięki za komentarz! 🙂
Wygląda pysznie ! Zapisałam sobie przepis 😉 Pozdrawiam
Jaki rozmiar blaszki?
Ja robiłam na mniejszej 30×25 cm, dlatego wyszły 4 warstwy 🙂
Jednak podane proporcje spokojnie wystarczą na blaszkę standardową 36×25 cm 🙂
Nie wiem jak z przygotowaniem, bo nie potrafię piec ale potwierdzam, że ciasto jest bardzo smaczne 🙂 wczoraj próbowałem 🙂
Nie musisz umieć piec, to jest ciasto bez pieczenia 😀 hihi
Ale cieszę się, że smakowało! 😉