Sernik z brzoskwiniami
Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego,...
Babka z majonezem - babka wielkanocna
Babka jest jednym z wypieków, charakterystycznym dla świąt wielkanocnych. Tradycyjna babka wielkanocna przyrządzana była na drożdżach, z bakaliami, oblana obficie białym lukrem. W dzisiejszych czasach coraz częściej stawia się na...
Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą
Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach....
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc?
Chrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Jest doskonałym dodatkiem do żurku czy barszczu białego, ale także do jaj i mięs. Chrzan urozmaici smak niejednej...
Jak zrobić lukier?
Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być...
Jak zrobić baranka z masła?
Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się w Wielkanocnym koszyczku. Jednak stworzenie tego...