Babka z majonezem
- babka wielkanocna

Babka z majonezem - babka wielkanocna

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki majonezu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Babka jest jednym z wypieków, charakterystycznym dla świąt wielkanocnych. Tradycyjna babka wielkanocna przyrządzana była na drożdżach, z bakaliami, oblana obficie białym lukrem. W dzisiejszych czasach coraz częściej stawia się na łatwość i szybkość przygotowania niektórych ciast, chcąc jednocześnie trzymać się tradycji. Gdy zaczyna brakować czasu w całym świątecznym zamęcie, idealnym rozwiązaniem będzie babka z majonezem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo puszysta i pyszna. Gwarantuję, że ten przepis skradnie Wasze serca. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Nadal miksując dodać żółtka i majonez, miksować do uzyskania jednolitej masy. Do całości dodać mąkę, miksować jeszcze przez około 30 sekund. Ciasto wymieszać jeszcze ręcznie, za pomocą końcówek od miksera.

2
Gotowe

Formę od babki wysmarować margaryną, obsypać krupczatką lub kaszą manną. Babkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut.

Aby uzyskać czarny wzór w środku babki na majonezie, należy przełożyć około 5 łyżek ciasta do oddzielnej miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką kakao. Połowę białego ciasta wylać do formy, następnie ciasto ciemne i resztę ciasta białego.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na żurek wielkanocny
poprzedni
Żurek wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą
następny
Pleśniak (kruszon, skubaniec)

Skomentuj