Składniki
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczeniapłaskie
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
Opis dania
Babka jest jednym z wypieków, charakterystycznym dla świąt wielkanocnych. Tradycyjna babka wielkanocna przyrządzana była na drożdżach, z bakaliami, oblana obficie białym lukrem. W dzisiejszych czasach coraz częściej stawia się na łatwość i szybkość przygotowania niektórych ciast, chcąc jednocześnie trzymać się tradycji. Gdy zaczyna brakować czasu w całym świątecznym zamęcie, idealnym rozwiązaniem będzie babka z majonezem. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo puszysta i pyszna. Gwarantuję, że ten przepis skradnie Wasze serca. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Nadal miksując dodać żółtka i majonez, miksować do uzyskania jednolitej masy. Do całości dodać mąkę, miksować jeszcze przez około 30 sekund. Ciasto wymieszać jeszcze ręcznie, za pomocą końcówek od miksera. |
2 Gotowe | Formę od babki wysmarować margaryną, obsypać krupczatką lub kaszą manną. Babkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut. Aby uzyskać czarny wzór w środku babki na majonezie, należy przełożyć około 5 łyżek ciasta do oddzielnej miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką kakao. Połowę białego ciasta wylać do formy, następnie ciasto ciemne i resztę ciasta białego. |