Zupa z dyni
z czarną fasolą (krem z dyni)

krem z dyni- zupa z dyni na ostro

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 niewielka dynia hokkaido lub piżmowa
5 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
1-1.5 litra bulionu
2 łyżki masła
1 puszka fasoli czarnej
4-5 gałązek selera naciowego
1 duża czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, curry, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Październik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący wędruje do naszych kuchni. Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele niesamowitych pyszności- od zup na słono i słodko, przez dyniowe kluski i zapiekanki, aż po ciasta (np. sernik na zimno), babeczki i pyszne dżemy. 🙂 Pomysłów na to, jak wykorzystać dynie jest całe mnóstwo, a ja chcę Wam dzisiaj przedstawić pomysł na zupę z dyni w niecodziennym wydaniu. Jest to zupa krem z dyni, ze smakowitymi dodatkami w postaci czarnej fasoli, selera naciowego i czerwonej cebuli. Dodatkowo w tej zupie dyniowej nie znajdziecie dodatku mleka kokosowego, a jedynie proste składniki, które na co dzień znajdują się w większości kuchni. No to co, zaczynamy dyniową przygodę i startujemy z zupą z dyni? 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie zupy z dyni:

Dynię wydrążyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchew obrać, również pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić dynię i podsmażyć na dość dużym ogniu przez około minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, marchew i dokładnie wymieszać, smażyć dalej razem przez kolejną minutę.

2
Gotowe

Po tym czasie warzywa zalać bulionem/rosołem tak, by było go około 2 cm ponad powierzchnią warzyw. Zupę z dyni gotować na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż do miękkości warzyw.

Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Postawić z powrotem na ogniu, dodać fasolę odsączoną z nadmiaru wody, gotować jeszcze przez około 5-7 minut.

3
Gotowe

Do zupy dyniowej dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem z dyni doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, dwiema szczyptami gałki muszkatołowej, mielonym imbirem i curry według smaku.

4
Gotowe

Przygotowanie warzyw do zupy z dyni:

Seler naciowy pokroić w paski, cebulę czerwoną w piórka, a czosnek w talarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy lub masło, wrzucić pokrojony seler naciowy i cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż warzywa ładnie się zeszklą. Po tym czasie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez około minutę.

5
Gotowe

Zupę krem z dyni z czarną fasolą podawać z podsmażonymi warzywami. Opcjonalnie zupę dyniową w tym wydaniu można posypać płatkami migdałów.

Wskazówka:

  • Zupa z dyni w tym wydaniu doskonale smakuje również z czerwoną lub białą fasolą. Fasolę możemy zastąpić także ciecierzycą.

Sprawdź również mój poradnik na temat tego, jak przygotować puree z dyni.

 

Inspiracja: przepisy.pl

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ziemniaczane róże
poprzedni
Róże z ziemniaków
Surówka ze szpinakiem i pędami słonecznika
następny
Surówka ze szpinaku z pędami słonecznika

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj