Składniki
- 1 niewielka dynia hokkaido lub piżmowa
- 5 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1-1.5 litra bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 puszka fasoli czarnej
- 4-5 gałązek selera naciowego
- 1 duża czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, curry, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku
Opis dania
Październik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący wędruje do naszych kuchni. Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele niesamowitych pyszności- od zup na słono i słodko, przez dyniowe kluski i zapiekanki, aż po ciasta (np. sernik na zimno), babeczki i pyszne dżemy. 🙂 Pomysłów na to, jak wykorzystać dynie jest całe mnóstwo, a ja chcę Wam dzisiaj przedstawić pomysł na zupę z dyni w niecodziennym wydaniu. Jest to zupa krem z dyni, ze smakowitymi dodatkami w postaci czarnej fasoli, selera naciowego i czerwonej cebuli. Dodatkowo w tej zupie dyniowej nie znajdziecie dodatku mleka kokosowego, a jedynie proste składniki, które na co dzień znajdują się w większości kuchni. No to co, zaczynamy dyniową przygodę i startujemy z zupą z dyni? 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie zupy z dyni:Dynię wydrążyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchew obrać, również pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić dynię i podsmażyć na dość dużym ogniu przez około minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, marchew i dokładnie wymieszać, smażyć dalej razem przez kolejną minutę. |
2 Gotowe | Po tym czasie warzywa zalać bulionem/rosołem tak, by było go około 2 cm ponad powierzchnią warzyw. Zupę z dyni gotować na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Postawić z powrotem na ogniu, dodać fasolę odsączoną z nadmiaru wody, gotować jeszcze przez około 5-7 minut. |
3 Gotowe | Do zupy dyniowej dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem z dyni doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, dwiema szczyptami gałki muszkatołowej, mielonym imbirem i curry według smaku. |
4 Gotowe | Przygotowanie warzyw do zupy z dyni:Seler naciowy pokroić w paski, cebulę czerwoną w piórka, a czosnek w talarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy lub masło, wrzucić pokrojony seler naciowy i cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż warzywa ładnie się zeszklą. Po tym czasie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez około minutę. |
5 Gotowe | Zupę krem z dyni z czarną fasolą podawać z podsmażonymi warzywami. Opcjonalnie zupę dyniową w tym wydaniu można posypać płatkami migdałów. |
Komentarze Ukryj komentarze
Mocno rozgrzewająca zupa, idealna na chłodną porę 🙂
Pani Joanna. Piękne zdjęcia potraw. Aż ślinka cieknie. Dynie uwielbiam i z pewnością spróbuje Pani przepiu.
Bardzo dziękuję! 🙂