Składniki
Składniki do zupy:
- 2.5 sztuki pora
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 główki selera
- 2 litry bulionu (+/-)
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Składniki na pulpeciki:
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0.5 poraczęść biała
- 1 jajko
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 0.5 szklanki bułki tartej
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet idealny. Ja swoją zupę porową przygotowałam formie kremu, w którym znalazły się ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki, a dopełnieniem całości był serek topiony. Pulpeciki natomiast przygotowałam z dodatkiem pora, co jeszcze bardziej podkręciło ich smak. Sprawdź przepis na zupę porową. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Z porów oberwać pierwsze liście, resztę dokładnie umyć, by nie było piasku. Pory razem z liśćmi posiekać, białą część jednego z nich odłożyć do osobnej miski, w której będziemy przygotowywać mięso. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pora i podsmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i także dorzucić do garnka, wymieszać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dorzucić do garnka i całość podsmażyć jeszcze przez chwilę. |
2 Gotowe | Warzywa zalać bulionem tak, by było go trochę ponad poziomem warzyw. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zestawić z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać serek topiony, postawić z powrotem na ogniu i gotować do czasu, aż serek całkowicie się rozpuści. Na końcu doprawić do smaku, wlać odrobinę śmietany do zup i dokładnie wymieszać. |
3 Gotowe | Przygotowanie pulpecików:Do posiekanego wcześniej pora dodać mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy i czosnek, wyrabiać ręką do czasu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość smalcu lub oliwy. Z mięsa formować niewielkie pulpeciki, smażyć z obu stron na złocisty kolor. |
4 Gotowe | Zupę poporcjować na talerzach, ułożyć pulpeciki i posypać świeżą natką pietruszki. |