Zupa porowa
krem z pulpecikami

Zupa porowa krem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do zupy:
2.5 sztuki pora
3 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1/4 główki selera
2 litry bulionu (+/-)
100 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Składniki na pulpeciki:
0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
0.5 pora część biała
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
0.5 szklanki bułki tartej

Składniki

  • Składniki do zupy:

  • Składniki na pulpeciki:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze z pulpecikami tworzy duet idealny. Ja swoją zupę porową przygotowałam formie kremu, w którym znalazły się ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki, a dopełnieniem całości był serek topiony. Pulpeciki natomiast przygotowałam z dodatkiem pora, co jeszcze bardziej podkręciło ich smak. Sprawdź przepis na zupę porową. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Z porów oberwać pierwsze liście, resztę dokładnie umyć, by nie było piasku. Pory razem z liśćmi posiekać, białą część jednego z nich odłożyć do osobnej miski, w której będziemy przygotowywać mięso.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić pora i podsmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i także dorzucić do garnka, wymieszać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dorzucić do garnka i całość podsmażyć jeszcze przez chwilę.

2
Gotowe

Warzywa zalać bulionem tak, by było go trochę ponad poziomem warzyw. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę zestawić z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać serek topiony, postawić z powrotem na ogniu i gotować do czasu, aż serek całkowicie się rozpuści. Na końcu doprawić do smaku, wlać odrobinę śmietany do zup i dokładnie wymieszać.

3
Gotowe

Przygotowanie pulpecików:

Do posiekanego wcześniej pora dodać mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy i czosnek, wyrabiać ręką do czasu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość smalcu lub oliwy. Z mięsa formować niewielkie pulpeciki, smażyć z obu stron na złocisty kolor.

4
Gotowe

Zupę poporcjować na talerzach, ułożyć pulpeciki i posypać świeżą natką pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na pizzę z patelni
poprzedni
Pizza z patelni
następny
Roladki schabowe w sosie

Skomentuj