Składniki
- 0.5 kg schabu bez kości
- +/- 200 g wędzonego boczku
- 2 pory
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 4 łyżki twardego sera np. Parmigiano Reggiano
- około 0,75 l bulionu
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Opis dania
Schab w sosie śmietanowo-porowym, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Często zdarza się, że z zamrażalnika wyciągamy schab pokrojony już w plastry i oprócz przygotowania kotletów nie mamy żadnego innego pomysłu na jego wykorzystanie. Przepis na schab w sosie śmetanowo-porowym jest bardzo łatwy i stosunkowo szybki do zrobienia. Dodatkowo przepis na schab w sosie możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, gdyż do jego przygotowania wystarczy nam zaledwie jedna patelnia! Plastry schabu duszone w sosie są bardzo kruche i soczyste, i w przeciwieństwie do tradycyjnych schabowych nie wymagają całonocnego leżakowania w mleku. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie schabu w plastrach, koniecznie przygotuj schab w sosie porowo-śmietanowym z tego przepisu!
Przygotowanie
1 Gotowe | Schab pokroić w plastry, rozbić (nie za cienko) i przyprawić standardowo solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę, por dokładnie umyć obciąć korzeń i końce liści, pokroić według uznania. Natkę pietruszki posiekać. Na dużej patelni (z przykrywką) rozgrzać olej. Plastry schabu obsmażać na dość dużym ogniu przed około 20-30 sekund z każdej strony, usmażone przełożyć na talerz. |
2 Gotowe | Na patelnię wrzucić pokrojony boczek, smażyć do czasu, aż boczek się wytopi i nabierze rumianego koloru. Po tym czasie na patelnię dorzucić pokrojony por, smażyć przez około 3-5 minut, co jakiś czas mieszając. |
3 Gotowe | Na przesmażonym porze z boczkiem układać podsmażone wcześniej plastry schabu. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 20-30 minut. Bulionu musi być na tyle dużo, by mięso było nim całe "przykryte". |
4 Gotowe | Śmietankę wymieszać z serem, dodać do bulionu i dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez około 10-15 minut, aż sos się zredukuje i ładnie zgęstnieje. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Schab w sosie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. |