Polędwiczki wieprzowe
w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki mąki
0.5 litra przegotowanej wody
sól, świeżo mielony pieprz, majeranek do smaku
smalec do smażenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym. Gdy dobrze ją przyrządzimy, jest bardzo krucha i soczysta. Pomysłów na przygotowanie polędwiczek wieprzowych jest mnóstwo – w sosach kurkowym czy pieczarkowym, pieczone, smażone, duszone… Ja najczęściej jednak przygotowuję polędwiczki smażone, w towarzystwie sosu, ziemniaków i świeżej surówki. Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie zamieszczam poniżej. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, a polędwiczki są delikatne i soczyste. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Polędwiczki umyć i oczyścić. Pokroić w talarki na grubość około 2cm i delikatnie rozgnieść palcami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smalec. Przyprawione polędwiczki ostrożnie wrzucić na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złocisty kolor, po około 2-3 minuty z każdej strony.

2
Gotowe

Sos sporządzamy na tłuszczu pozostałego po smażeniu mięsa.

Należy odlać zbędny tłuszcz, pozostawiając na patelni "na oko" 4 łyżki tłuszczu. Sporządzamy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Zasmażkę zalewamy wodą i redukujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku według uznania.

Polędwiczki podawać polane sosem, z ziemniakami i surówką. Ja najczęściej podaję z surówką z młodej kapusty.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
poprzedni
Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla - kuchenny recykling
następny
Sos pomidorowy z kiełbasą z grilla

Skomentuj