Składniki
- 4.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 kostka drożdży świeżych100 g
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 6 jajek
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 i 2/3 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- wybrane nadzienie
Opis dania
Tłusty Czwartek jest idealnym zwieńczeniem hucznego karnawału, warto więc w tym dniu zadbać o odpowiednie menu, czyli pączki tradycyjne i mini pączusie, faworki klasyczne lub faworki z piwem, a także inne pyszne słodkości, jak na przykład słodkie spiralki z ciasta parzonego. Choć mówi się, że w Tłusty Czwartek 1 pączek = 1 kaloria, warto poeksperymentować i spróbować choć nieco zdrowszej wersji pączków, a mianowicie pączków z piekarnika. Przepis na pączki pieczone specjalnie nie różni się od tego na pączki smażone w tłuszczu, a jest choć odrobinę zdrowszą alternatywą. Zamiast smażenia, pączki wystarczy upiec w piekarniku i gotowe!
Może i pączki pieczone nie są to w 100% pączki fit, jednak nam bardzo zasmakowały i z pewnością zawitają w naszym słodkim menu na Tłusty Czwartek- są mega puszyste i delikatne, a dodatkowo długo zachowują świeżość. Dodatkowym plusem (i chyba największym) pączków z piekarnika jest fakt, że nie są przesiąknięte tłuszczem.
Z podanych poniżej proporcji wychodzi około 30 sztuk pączków pieczonych w piekarniku dużych (średnica rantu 7,5 cm) i około 60 mniejszych (średnica rantu 6,5 cm).
UWAGA! Proporcje na szklankę 300 ml.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie rozczynu z drożdży: |
2 Gotowe | W czasie, gdy rozczyn będzie wyrastać, do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, aby sól nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami. |
3 Gotowe | W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać rozczyn z drożdży i delikatnie zamieszać. Dodać resztę ciepłego mleka i jajka, wyrobić na gładkie ciasto (około 5-10 min). Po wyrobieniu stopniowo dodawać miękkie masło, ciągle wyrabiając (około 10 minut), aż ciasto nabierze elastyczności i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto można wyrobić w robocie z hakiem. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | Ciasto na pączki z piekarnika rozpłaszczyć dłońmi na blacie na kształt prostokąta (na grubość około 1.5-2 cm), wycinać pożądanej wielkości kółka. Każde kółeczko lekko rozgnieść, zrobić wgłębienie na środku i nadziewać według uznania (u mnie powidła śliwkowe). Brzegi ciasta zagnieść (jak pierogi), uformować kuleczkę. Każdego pączka włożyć do papilotki, przełożyć na blaszkę. |
6 Gotowe | |
7 Gotowe | |
8 Gotowe | Pączki pieczone lukrować zaraz po delikatnym wystudzeniu. Przepis na lukier do pączków znajdziesz w przepisie na pączki tradycyjne. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pączki z piekarnik… muszę zrobić! 🙂
Raj dla moich ust! Puszyste, a to oznacza swieze😍 napewno tu wrócę!
Ciekawa opcja jako pączki dla dzieci. Moje pociechy uwielbiają je z budyniem i kremem czekoladowym. Pychotki!
Czy można zrobić je bez jajek lub bez mleka? Pani Joanno, czym można zastąpić te składniki?
Pani Jolu, można spróbować. 🙂
Teoretycznie jajka w pączkach pieczonych można zastąpić mielonym siemieniem lnianym (1 łyżka siemienia+ 2-3 łyżki gorącej wody), rozgniecionym bananem lub jogurtem (1 jajko to około 60 g jogurtu). Mleko krowie natomiast bez przeszkód możemy zastąpić wodą bądź mlekiem roślinnym (np. migdałowym, kokosowym).
Zrobione i zjedzone! Przepyszne, puszyste pączki!
mój dietetyczny faworyt na tłusty czwartek 🙂
Przepis dodany do ulubionych 🙂