Składniki
Składniki na około 80 faworków piwnych:
- 6 żółtek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej250 g
- 1/3 szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania faworków
Opis dania
Faworki z piwem to zdecydowanie mój faworyt, jeśli chodzi o karnawałowe słodkości. Te chrusty są bardzo kruche i przez długi czas zachowują swoją świeżość, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Do przyrządzenia ciasta na faworki piwne wystarczą zaledwie 4 składniki, dzięki czemu są one bardzo szybkie do zrobienia. Cały sekret kruchości tych faworków leży w cienko rozwałkowanym cieście – dzięki temu będą one bardzo kruche, a wręcz chrupiące. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbowania piwnych faworków, to szczególnie polecam ich przygotowanie! 🙂 Z podanych w przepisie proporcji wychodzi około 80 faworków z piwem.
Przygotowanie
1 Gotowe | Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę (najlepiej mikserem). Do utartych z cukrem jaj dodać piwo i przesianą przez sito mąkę. Całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, dlatego w razie konieczności dodać więcej mąki. |
2 Gotowe | Ciasto na faworki z piwem cienko rozwałkować, pokroić na równej szerokości paski (około 2,5-3x6-8 cm). Każdy pasek naciąć na środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez otwór. Zdjęcia jak zwijać faworki krok po kroku, znajdziesz w przepisie na faworki tradycyjne. |
3 Gotowe | Faworki z piwem wkładać do rozgrzanego w szerokim rondlu tłuszczu, smażyć z obu storn na złocisty kolor. Usmażone chruściki wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Wystudzony chrust piwny posypać cukrem pudrem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Rewelacyjne 🙂 Uwielbiam, jak chrupią 🙂
Świetna propozycja na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków! 🙂