Faworki z piwem
(chrusty piwne)

Faworki z piwem przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 80 faworków piwnych:
6 żółtek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 250 g
1/3 szklanki jasnego piwa
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania faworków

Składniki

  • Składniki na około 80 faworków piwnych:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Faworki z piwem to zdecydowanie mój faworyt, jeśli chodzi o karnawałowe słodkości. Te chrusty są bardzo kruche i przez długi czas zachowują swoją świeżość, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Do przyrządzenia ciasta na faworki piwne wystarczą zaledwie 4 składniki, dzięki czemu są one bardzo szybkie do zrobienia. Cały sekret kruchości tych faworków leży w cienko rozwałkowanym cieście – dzięki temu będą one bardzo kruche, a wręcz chrupiące. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbowania piwnych faworków, to szczególnie polecam ich przygotowanie! 🙂 Z podanych w przepisie proporcji wychodzi około 80 faworków z piwem.

Przygotowanie

1
Gotowe

Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę (najlepiej mikserem). Do utartych z cukrem jaj dodać piwo i przesianą przez sito mąkę. Całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, dlatego w razie konieczności dodać więcej mąki.

2
Gotowe

Ciasto na faworki z piwem cienko rozwałkować, pokroić na równej szerokości paski (około 2,5-3x6-8 cm). Każdy pasek naciąć na środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez otwór.

Zdjęcia jak zwijać faworki krok po kroku, znajdziesz w przepisie na faworki tradycyjne.

3
Gotowe

Faworki z piwem wkładać do rozgrzanego w szerokim rondlu tłuszczu, smażyć z obu storn na złocisty kolor. Usmażone chruściki wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Wystudzony chrust piwny posypać cukrem pudrem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na faworki
poprzedni
Faworki/chrusty (przepis tradycyjny)
Kokosanki przepis
następny
Kokosanki

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj