Składniki
- 1 główka młodej, białej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 100 ml wody (niepełne 0.5 szklanki)
- około 150-200 g wędzonego boczku
- 1-2 łyżki masła
- 1.5 łyżki mąki
- 0.5 łyżeczki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz do smaku
Opis dania
Nie od dziś wiadomo, że kapusta zasmażana jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do obiadu, idealnie komponującym się z tradycyjnym schabowym i młodymi ziemniaczkami. Na moim stole kapusta zasmażana pojawia się najczęściej wiosną, kiedy to w sklepach i na straganach dostępna jest młoda kapusta, a ogrody obfitują w pachnący koper. My młodą kapustę zasmażaną najbardziej lubimy z dodatkiem wędzonego boczku, jednak Wy bez przeszkód możecie z niego zrezygnować. 🙂 Kapusta zasmażana jest prosta w wykonaniu i niesamowicie smaczna, dlatego jeśli jeszcze jej nie przygotowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Z młodej kapusty obrać wierzchnie, grube liście, resztę umyć i osuszyć. Kapustę podzielić na ćwiartki, z każdej części wykroić biały, twardy głąb, resztę poszatkować. Koper umyć i posiekać. |
2 Gotowe | Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru, 2 szczypty pieprzu oraz sok z cytryny i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż kapusta widocznie zwiędnie. W tym czasie możemy przygotować boczek. |
3 Gotowe | Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć do czasu, aż boczuś ładnie się wytopi i przyrumieni. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodać do niej posiekany koper i usmażony boczek (bez tłuszczu), i podgrzewać dalej, ale bez przykrywki. UWAGA! Tłuszcz, który wytopił się z boczku powinien zostać na patelni, gdyż posłuży nam do zrobienia zasmażki. |
4 Gotowe | Przygotowanie zasmażki:Do tłuszczu, który wytopił się z boczku dodać masło i rozpuścić. Do tłuszczu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zasmażka po dodaniu mąki zacznie się pienić, więc nie musimy panikować - tak ma być. :) Tak przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać i całość zestawić z ognia. W razie konieczności kapustę zasmażaną doprawić do smaku solą i pieprzem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Taka kapusta przede wszystkim kojarzy mi się ze smakami mojego dzieciństwa. Często do obiadu przygotowywała ją moja babcia. Zawsze była przepyszna. Sama przygotowuję w domu najczęściej surówki i nawet zapomniałam o takiej smacznej alternatywie. Wypróbuję na niedzielny obiad, ciekawe czy zasmakuje mojej rodzinie 🙂
Pyszna kapusta sprawia że obiad jest jak u babci 🙂
Uwielbiam młodą kapustę. Zawsze z utęsknieniem czekam aż rozpocznie się na nią sezon.