Kulki ziemniaczane
z serem i szynką

Kulki z ziemniaków gotowanych

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5-1 kg ugotowanych ziemniaków
300-400 g szynki lub innej wędliny
1 kostka (około 250-300 g) sera
1 jajko
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
0.5 szklanki bułki tartej do obtoczenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Cześć! Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na kuleczki z ugotowanych ziemniaków z szynką i serem. Takie kuleczki ziemniaczane są świetnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu i mogą stanowić pyszną przekąskę lub sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe (w zależności od wielkości kulek). Dodatkowo, jeśli przejadły Ci się tradycyjne kopytka czy leniwe pierogi, które często przygotowujesz z pozostałych ziemniaków, koniecznie spróbuj tych kuleczek – gwarantuję, że na jednym razie się nie skończy!

Te kulki ziemniaczane zaliczam do kategorii kuchenny recykling, gdyż jak już wcześniej wspomniałam, do ich przygotowania możemy wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i w prosty sposób spożytkować pozostałą wędlinę i zalegający w lodówce ser. Kulki ziemniaczane z szynką i serem możemy podać z ulubionymi dipami w formie przekąski lub podać jako danie główne, np. z frytkami i ulubioną surówką.

WAŻNE! Proporcje podane w tym przepisie są jedynie orientacyjne – możecie dowolnie modyfikować dodatki i ich ilość (na przykład szynkę możecie z powodzeniem zastąpić boczkiem, kiełbasą, a nawet parówkami, a zamiast szczypiorku użyć natki pietruszki).

Przygotowanie

1
Gotowe

Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wędlinę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (pod koniec smażenia, można dodać posiekaną cebulkę).

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, szczypiorek posiekać i dodać do ziemniaków. Do ziemniaków dorzucić także podsmażoną wędlinę. Do wszystkich składników dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować pożądanej wielkości kuleczki/placuszki. Jeśli chcemy podać kulki ziemniaczane w formie przekąski, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli natomiast chcemy podać "kulki" w formie dania głównego, formujemy masę na kształt tradycyjnych kotletów mielonych.

3
Gotowe

Kulki ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Wskazówka!

Jeśli mamy problem z tym, że masa podczas formowania zbyt lepi się do rąk, wystarczy zwilżyć ręce wodą – formowanie kuleczek ziemniaczanych z serem i szynką będzie o wiele łatwiejsze! 🙂

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na gazpacho (chłodnik pomidorowy)
poprzedni
Gazpacho czyli chłodnik pomidorowy
Przepis na gazpacho (chłodnik pomidorowy)
poprzedni
Gazpacho czyli chłodnik pomidorowy

Komentarze Ukryj komentarze

Ale świetne! Podoba mi się to w jaki sposób wykorzystujesz resztki jedzenia, tak trzymać! A kuleczki zrobię, z pewnością 😀

Skomentuj