Składniki
- 0.5-1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300-400 g szynkilub innej wędliny
- 1 kostka (około 250-300 g) sera
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 0.5 szklanki bułki tartejdo obtoczenia
Opis dania
Cześć! Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na kuleczki z ugotowanych ziemniaków z szynką i serem. Takie kuleczki ziemniaczane są świetnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu i mogą stanowić pyszną przekąskę lub sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe (w zależności od wielkości kulek). Dodatkowo, jeśli przejadły Ci się tradycyjne kopytka czy leniwe pierogi, które często przygotowujesz z pozostałych ziemniaków, koniecznie spróbuj tych kuleczek – gwarantuję, że na jednym razie się nie skończy!
Te kulki ziemniaczane zaliczam do kategorii kuchenny recykling, gdyż jak już wcześniej wspomniałam, do ich przygotowania możemy wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i w prosty sposób spożytkować pozostałą wędlinę i zalegający w lodówce ser. Kulki ziemniaczane z szynką i serem możemy podać z ulubionymi dipami w formie przekąski lub podać jako danie główne, np. z frytkami i ulubioną surówką.
WAŻNE! Proporcje podane w tym przepisie są jedynie orientacyjne – możecie dowolnie modyfikować dodatki i ich ilość (na przykład szynkę możecie z powodzeniem zastąpić boczkiem, kiełbasą, a nawet parówkami, a zamiast szczypiorku użyć natki pietruszki).
Przygotowanie
1 Gotowe | Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wędlinę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (pod koniec smażenia, można dodać posiekaną cebulkę). Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, szczypiorek posiekać i dodać do ziemniaków. Do ziemniaków dorzucić także podsmażoną wędlinę. Do wszystkich składników dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. |
2 Gotowe | Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować pożądanej wielkości kuleczki/placuszki. Jeśli chcemy podać kulki ziemniaczane w formie przekąski, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli natomiast chcemy podać "kulki" w formie dania głównego, formujemy masę na kształt tradycyjnych kotletów mielonych. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Pyszny przepis. Zdrowo i z głową. Super! 🙂
Super pomysł – jest pysznie i nic się nie marnuje:)
Ale świetne! Podoba mi się to w jaki sposób wykorzystujesz resztki jedzenia, tak trzymać! A kuleczki zrobię, z pewnością 😀
Bardzo się cieszę! 🙂