Kulki ziemniaczane
z serem i szynką

Kulki z ziemniaków gotowanych

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5-1 kg ugotowanych ziemniaków
300-400 g szynki lub innej wędliny
1 kostka (około 250-300 g) sera
1 jajko
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
0.5 szklanki bułki tartej do obtoczenia

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Cześć! Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na kuleczki z ugotowanych ziemniaków z szynką i serem. Takie kuleczki ziemniaczane są świetnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu i mogą stanowić pyszną przekąskę lub sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe (w zależności od wielkości kulek). Dodatkowo, jeśli przejadły Ci się tradycyjne kopytka czy leniwe pierogi, które często przygotowujesz z pozostałych ziemniaków, koniecznie spróbuj tych kuleczek – gwarantuję, że na jednym razie się nie skończy!

Te kulki ziemniaczane zaliczam do kategorii kuchenny recykling, gdyż jak już wcześniej wspomniałam, do ich przygotowania możemy wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i w prosty sposób spożytkować pozostałą wędlinę i zalegający w lodówce ser. Kulki ziemniaczane z szynką i serem możemy podać z ulubionymi dipami w formie przekąski lub podać jako danie główne, np. z frytkami i ulubioną surówką.

WAŻNE! Proporcje podane w tym przepisie są jedynie orientacyjne – możecie dowolnie modyfikować dodatki i ich ilość (na przykład szynkę możecie z powodzeniem zastąpić boczkiem, kiełbasą, a nawet parówkami, a zamiast szczypiorku użyć natki pietruszki).

Przygotowanie

1
Gotowe

Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wędlinę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (pod koniec smażenia, można dodać posiekaną cebulkę).

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, szczypiorek posiekać i dodać do ziemniaków. Do ziemniaków dorzucić także podsmażoną wędlinę. Do wszystkich składników dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować pożądanej wielkości kuleczki/placuszki. Jeśli chcemy podać kulki ziemniaczane w formie przekąski, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli natomiast chcemy podać "kulki" w formie dania głównego, formujemy masę na kształt tradycyjnych kotletów mielonych.

3
Gotowe

Kulki ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Wskazówka!

Jeśli mamy problem z tym, że masa podczas formowania zbyt lepi się do rąk, wystarczy zwilżyć ręce wodą – formowanie kuleczek ziemniaczanych z serem i szynką będzie o wiele łatwiejsze! 🙂

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na gazpacho (chłodnik pomidorowy)
poprzedni
Gazpacho czyli chłodnik pomidorowy
Zupa z botwiny przepis
następny
Botwinka (zupa z botwiny)
Przepis na gazpacho (chłodnik pomidorowy)
poprzedni
Gazpacho czyli chłodnik pomidorowy
Zupa z botwiny przepis
następny
Botwinka (zupa z botwiny)

Komentarze Ukryj komentarze

Ale świetne! Podoba mi się to w jaki sposób wykorzystujesz resztki jedzenia, tak trzymać! A kuleczki zrobię, z pewnością 😀

Skomentuj