Jajecznica
z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
10 jaj
4 pomidory
1 mała cebula
50 g masła
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Jajecznica jest bardzo popularną potrawą, którą potrafi przygotować praktycznie każdy. Nie wymaga ona żadnej specjalnej techniki ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Jak się okazuje, jajecznica ma bardzo długą historię i chyba na stałe wpisała się do polskiej tradycji. Jajecznicę sporządza się zwykle z kurzych, rozmąconych jaj, usmażonych na patelni. Można przygotowywać ją z rozmaitymi dodatkami, zaczynając od szczypiorku, a kończąc na kiełbasie, szparagach czy grzybach. Ja najbardziej lubię jajecznicę z pomidorami, której mistrzem w przygotowaniu jest mój A. 🙂

Tak więc Panowie (głównie Panowie!) i Panie, do roboty! 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i ładnie zeszklić.

2
Gotowe

Jajka wybić do miseczki, roztrzepać. Roztrzepane jajka wlać do podsmażonej cebulki i smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać wcześniej przygotowane pomidorki i smażyć jeszcze przez chwilę do momentu odparowania wody, która udzieliła się z pomidorów.

Jajecznicę doprawić solą i pieprzem, poporcjować na talerzach. Podawać z kromką świeżego chlebka posmarowanego masłem. Smacznego!

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makaron z piersią kurczaka i sosem ze świeżych pomidorów
poprzedni
Makaron z kurczakiem i sosem z pomidorów
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
następny
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Skomentuj