Składniki
- 10 jaj
- 4 pomidory
- 1 mała cebula
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Jajecznica jest bardzo popularną potrawą, którą potrafi przygotować praktycznie każdy. Nie wymaga ona żadnej specjalnej techniki ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Jak się okazuje, jajecznica ma bardzo długą historię i chyba na stałe wpisała się do polskiej tradycji. Jajecznicę sporządza się zwykle z kurzych, rozmąconych jaj, usmażonych na patelni. Można przygotowywać ją z rozmaitymi dodatkami, zaczynając od szczypiorku, a kończąc na kiełbasie, szparagach czy grzybach. Ja najbardziej lubię jajecznicę z pomidorami, której mistrzem w przygotowaniu jest mój A. 🙂
Tak więc Panowie (głównie Panowie!) i Panie, do roboty! 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i ładnie zeszklić. |
2 Gotowe | Jajka wybić do miseczki, roztrzepać. Roztrzepane jajka wlać do podsmażonej cebulki i smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać wcześniej przygotowane pomidorki i smażyć jeszcze przez chwilę do momentu odparowania wody, która udzieliła się z pomidorów. Jajecznicę doprawić solą i pieprzem, poporcjować na talerzach. Podawać z kromką świeżego chlebka posmarowanego masłem. Smacznego! |