Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- +/- 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wodywoda powinna mieć temperaturę około 60-70 stopni Celsjusza
- 2 żółtka
- szczypta soli
Opis dania
Pierogi są nieodłącznym elementem świąt i to właśnie one wyróżniają naszą polską kuchnię, choć pierwotnie wywodzą się z Chin. Przepisów na idealne ciasta na pierogi jest bardzo wiele – praktycznie rzecz biorąc, w każdym domu ciasto na pierogi przygotowuje się inaczej. Nieodłącznym elementem pierogów, a wręcz pozycją obowiązkową jest farsz. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć pierogi ruskie (czyli z farszem z ziemniaków i twarogu), pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, pierogi ze szpinakiem, a także te przygotowywane na słodko, jak pierogi z serem, truskawkami czy jagodami. Ja najczęściej przygotowuję pierogi z farszem ze świeżej kapusty i skwarek ze słoniny (według przepisu Mamy i Babci), a także pierogi na słodko z serem lub czekoladą.
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na miękkie i idealnie elastyczne ciasto na pierogi, które nie pęka podczas gotowania i doskonale komponuje się z różnymi rodzajami farszu. W taki sposób pierogi przygotowywała moja Babcia.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta na pierogi:Z podanych proporcji wychodzi około 90-100 sztuk pierogów średniej wielkości. Oczywiście proporcje można dostosować do własnych potrzeb. Mąkę przesiać przez sito (najlepiej do miski), dodać sól i żółtka. Dokładnie wymieszać łyżką. Do mąki stopniowo dodawać wodę, mieszać łyżką do czasu, aż mąka zacznie wchłaniać wodę. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rękoma wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody lub dodatkowo podsypać mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, i nie powinno lepić się do rąk. |
2 Gotowe | Ciasto na pierogi możemy podzielić na dwie części - będzie łatwiej wałkować. Jedną część zostawić na stolnicy, drugą przełożyć do miski wysypanej mąką i przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą), by ciasto na pierogi nie wysychało. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wykrawać okręgi (najlepiej szklanką lub specjalną formą do wykrawania pierogów). Każde kółeczko delikatnie rozciągnąć palcami, nadziewać farszem. Sklejać na pół i dokładnie zlepić ranty, odkładać na bok stolnicy oprószonej mąką. |
3 Gotowe | Gotownie pierogów:W garnku zagotować wodę z solą lub cukrem (w zależności od tego, czy robimy pierogi na słodko czy na słono). Pierogi wrzucać do wody, gotować na wolnym ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, zamieszać drewnianą łyżką i gotować jeszcze 3-5 minut, w zależności od wielkości pierogów. Aby pierogi nie pękały w czasie gotowania, należy mieszać je delikatnie drewnianą łyżką, nie metalową. Metalowa łyżka może bowiem poszarpać ciasto. |
4 Gotowe | Mrożenie pierogów:Jeśli chcemy pierogi zamrozić, należy układać je pojedynczo na blaszce (do pieczenia) posypanej mąką i w takiej postaci wstawić do zamrażalnika. Po około 45-60 minutach zamrożone pierogi możemy przełożyć do woreczków do mrożenia. Taki sposób mrożenia sprawi, że pierogi po przełożeniu do woreczka nie posklejają się. |
Komentarze Ukryj komentarze
Gdybym chciała zrobić z połowy ilości mąki, czy wtedy zamiast dwóch będzie ok gdy dodam 1 żółtko?
Tak, będzie ok 🙂
Dobrze rozumiem, że to takie uniwersalne ciasto, które nada się do pierogów na słodko jak i na słono? Różnica będzie polegać na ilości dodanego cukru lub soli?
Tak, dokładnie, jest to ciasto uniwersalne 🙂
Z tym, że ja w przepisie nic nie zmieniam – do pierogów słodkich po prostu słodzę wodę, w której gotuję pierogi, do pierogów na słono wodę solę. 🙂
Potwierdzam, ciasto wychodzi świetne, w smaku przypomina to co robiła moja babcia. Pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Pozdrawiam!
🙂 🙂 🙂
Jaki typ mąki dokładnie do pierogów?😊
Ja użyłam typ 500 🙂