Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
3 podwójne płaty śledziowe z octu
1 cebula
4-5 łyżek śmietany gęstej 18%
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 jabłko (opcjonalnie)

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Śledzie w śmietanie mogą stanowić bazę obiadowego dania lub posłużyć jako świetna przekąska podczas imprez. Tak przygotowane śledzie często widnieją także na wigilijnych stołach, stanowiąc tym samym jedną z 12 tradycyjnych potraw. Przepis na śledzie w śmietanie, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, wyniosłam jeszcze z rodzinnego domu, gdzie śledzie w tej postaci często stanowiły dodatek do ziemniaków w mundurkach. W moim domu używa się płatów śledziowych z octu, dzięki czemu przygotowanie śledzia w śmietanie trwa nieco krócej, gdyż ryby nie trzeba zbyt długo moczyć. Doskonałym dodatkiem do śledzi w śmietanie, oprócz cebuli, jest także jabłko, które dodatkowo podkręci smak i nada całości delikatnej słodyczy – ja osobiście jabłka nie używam, jednak warto poeksperymentować. 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Śledzie przełożyć do miski i przepłukać dwa razy, by pozbyć się nadmiaru octu i soli. Ze śledzi ściągnąć skórkę i pokroić w szerokie paski (2-3 cm), przełożyć do miski.

2
Gotowe

Cebulę obrać i pokroić w dość sporą kostkę. Cebulę zalać wrzątkiem, parzyć około 1-2 minut, odcedzić i dodać do śledzi. Do całości dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli.

3
Gotowe

Jeśli przygotowujemy śledzie w śmietanie z jabłkiem, jabłko należy obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do śledzi i dokładnie całość wymieszać.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Piernik
poprzedni
Piernik w czekoladzie
Ciasto na pierogi idealne
następny
Ciasto na pierogi przepis podstawowy

Skomentuj