Składniki
- 3 podwójne płaty śledziowe z octu
- 1 cebula
- 4-5 łyżek śmietany gęstej 18%
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 jabłko (opcjonalnie)
Opis dania
Śledzie w śmietanie mogą stanowić bazę obiadowego dania lub posłużyć jako świetna przekąska podczas imprez. Tak przygotowane śledzie często widnieją także na wigilijnych stołach, stanowiąc tym samym jedną z 12 tradycyjnych potraw. Przepis na śledzie w śmietanie, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, wyniosłam jeszcze z rodzinnego domu, gdzie śledzie w tej postaci często stanowiły dodatek do ziemniaków w mundurkach. W moim domu używa się płatów śledziowych z octu, dzięki czemu przygotowanie śledzia w śmietanie trwa nieco krócej, gdyż ryby nie trzeba zbyt długo moczyć. Doskonałym dodatkiem do śledzi w śmietanie, oprócz cebuli, jest także jabłko, które dodatkowo podkręci smak i nada całości delikatnej słodyczy – ja osobiście jabłka nie używam, jednak warto poeksperymentować. 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Śledzie przełożyć do miski i przepłukać dwa razy, by pozbyć się nadmiaru octu i soli. Ze śledzi ściągnąć skórkę i pokroić w szerokie paski (2-3 cm), przełożyć do miski. |
2 Gotowe | Cebulę obrać i pokroić w dość sporą kostkę. Cebulę zalać wrzątkiem, parzyć około 1-2 minut, odcedzić i dodać do śledzi. Do całości dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. |
3 Gotowe | Jeśli przygotowujemy śledzie w śmietanie z jabłkiem, jabłko należy obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do śledzi i dokładnie całość wymieszać. |